Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πρόταση-σοκ για φόρο ρύπων στα ποδήλατα – Οι ποδηλάτες εκπέμπουν CO2 με την αναπνοή

  Γνωρίζουμε τούτο: είμαστε μέρος της τροφικής αλυσίδας και του κύκλου του άνθρακα, εισπνέουμε οξυγόνο και εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα. Όταν ασκούμαστε, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται.
Έτσι, υπό μία έννοια, αυτό που είπε ο αντιπρόσωπος της...
Πολιτείας της Ουάσιγκτον των Βορειοδυτικών ΗΠΑ, Εντ Όρκατ, ήταν σωστό: οι ποδηλάτες εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους οδηγούς αυτοκινήτων.
Η δήλωση του Αμερικανού Γερουσιαστή έχει ξεσηκώσει σάλο στην ποδηλατική κοινότητα των ΗΠΑ, πόσω μάλλον όταν πρότεινε την επιβολή φόρου κυκλοφορίας στους ποδηλάτες επειδή εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή τους.
Βέβαια, ο προκλητικός πολιτικός δεν συνυπολόγισε ότι οι ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εμπίπτουν στον κύκλο της φύσης και ουδεμία σχέση έχουν με τις εκπομπές ρύπων από την καύση ορυκτών.
Οι συγκρίσεις περιττεύουν αλλά αξίζει να γίνονται ενίοτε: ένα υβριδικό Toyota Prius παράγει 3,8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα για 24.000 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα ένας ποδηλάτης εκπέμπει 372 κιλά για τα ίδια χιλιόμετρα και μέση ταχύτητα 20 χλμ/ώρα, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιπο ρυπαντές.
Σε μεταγενέστερη επικοινωνία του, ο Εντ Όρκατ ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του.
Σε κάθε περίπτωση με ιδέες σαν κι αυτές θα μπορούσε να εργαστεί άνετα στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης ως δεξί χέρι του Γιάννη Στουρνάρα.
—Ποδηλατόδρομοι στο Λονδίνο
Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στο Λονδίνο, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας θα διαθέσει 1 δισ. στερλίνες για την κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, μεταξύ των οποίων έναν ποδηλατόδρομο μήκους 24 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Ανατολικό με το Δυτικό Λονδίνο.
Ορισμένοι ποδηλατόδρομοι του τεράστιου δικτύου θα είναι εντελώς διαχωρισμένοι από τους δρόμους οχημάτων και θα φέρουν ονόματα γραμμών του Μετρό και λεωφορειοδρόμων για να αποτυπωθούν στη μνήμη των χρηστών.


econews