Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ίχνη επικίνδυνης ουσίας σε κορνμπίφ με κρέας αλόγου

Η βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Asda ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βρέθηκαν ίχνη της καρκινογόνου ουσίας φενιλβουλταζόνης (ενός φαρμάκου που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό) σε κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε κονσέρβες με κορνμπίφ. Τα επίπεδα της ουσίας ήταν, πάντως, πολύ χαμηλά. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο κρούσμα που καταγράφεται στη χώρα.
Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε ότι...
το επίπεδο του φαρμάκου, που απαγορεύεται να εισέλθει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, συνιστά μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι η περιεκτικότητα ήταν τέσσερις μονάδες στο δισεκατομμύριο.

Η Asda, το βρετανικό παράρτημα του αμερικανικού γίγαντα Wal-Mart, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο εντοπίστηκε μέσα σε κονσέρβες του προϊόντος της Smart Price Corned Beef, όπου είχε βρεθεί τον Μάρτιο DNA αλόγου και ότι αποσύρθηκε από τα ράφια.

Όσοι έχουν αγοράσει το προϊόν, καλούνται να το επιστρέψουν για να λάβουν αποζημίωση.  Η φενιλβουλταζόνη (που χορηγείται κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό) μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.