Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΥΛΙΚΗ: Τι πίνουμε;

Σε πρωτοφανή περιβαλλοντική υποβάθμιση έχει περιέλθει ο εφεδρικός ταμιευτήρας της Υλίκης που υδροδοτεί την πρωτεύουσα σε έκτακτες περιπτώσεις. 
Επιστήμονες και φορείς καταγγέλλουν ένα απίστευτο οικολογικό έγκλημα που συντελείται, αφού  έχουν δημιουργηθεί  δίπλα στις όχθες του ταμιευτήρα δεκάδες... χωματερές, με χιλιάδες τόνους στερεών και υγρών αποβλήτων που δηλητηριάζουν τα νερά και απειλούν ευθέως τη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες, ρυπαντές, ανοίγουν τάφρους εκατοντάδων  τετραγωνικών μέτρων στις όχθες της  λίμνης με....
σκαπτικά μηχανήματα, λίγα μέτρα  μακριά από το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ, μέσα στις οποίες αδειάζουν κόκκινα υγρά απόβλητα με πλαστικά βαρέλια και έπειτα τα πετούν μέσα στις τάφρους. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των αποβλήτων παραπέμπει σε λύματα βαφείου, τα οποία είναι πλούσια σε βαρέα μέταλλα. Στην δυτική όχθη της λίμνης,  στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, όπου υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί σε  γκρεμό, που καταλήγει στις όχθες της Υλίκης, έχει δημιουργηθεί μία αυτοσχέδια χωματερή τοξικών απόβλητων. Επίσης,  στην άκρη παρακείμενου λόφου υπάρχει ένα αλώνι όπου διάφοροι «επιτήδειοι» καίνε λάστιχα φορτηγών, διασπείροντας επικίνδυνες ουσίες που επικάθονται στις όχθες της λίμνης. Επίσης και σε διάφορα σημεία είναι πεταμένα υλικά που προέρχονται από τη κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, τα επικίνδυνα στερεά απόβλητα δεν μπορούν να συλλεχθούν με συμβατικά μέσα και να εναποτεθούν στη χωματερή, καθώς χρειάζονται ειδική επεξεργασία από εξουσιοδοτημένο φορέα σύμφωνα με το εθνικό νομικό περιβαλλοντικό πλαίσιο.
Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι με στόχο τη διαφύλαξη και αναβάθμιση της ποιοτικής κατάστασής της, η λίμνη Υλίκη έχει ενταχθεί στο Νatura  2000, περιλαμβάνεται στα ευαίσθητα παράκτια ύδατα – λίμνες (Οδηγία 91/271) και είναι τμήμα του Κωπαϊδικού πεδίου, το οποίο βάσει της Οδηγίας 91/676 αντιμετωπίζεται ως ευπρόσβλητη περιοχή.
Αξίζει να λάβουμε υπόψιν ότι, η λίμνη  της Υλίκης, χρησιμοποιείται σαν  εφεδρικός ταμιευτήρας υδροδότησης  της  πρωτεύουσας.
(με στοιχεία από επερώτηση του βουλευτή Γ.Σταθά) 
 
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ