Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων από την διαρροή επικίνδυνων υγρών των μετασχηματιστών της ΔΕΗ στη Ραϊνα Αγρινίου;

Τρεις εκρήξεις έγινα χθες στον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Ραϊνα.
Σοβαρά κρούσματα αναπνευστικού σε κατοίκους του χωριού μετά την έκρηξη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Ραϊνα. 

Τρίτη κατά σειράν έκρηξη στον υποσταθμό (μετασχηματιστές Διανομής) της ΔΕΗ στη Ραϊνα, και μεγάλη πυρκαγιά από τις πρωϊνές ώρες μέχρι και... τις βραδυνές ώρες της Μ. Πέμπτης.

Στό χώρο καταβλήθηκαν προσπάθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, από την πυροσβεστική υπηρεσία Αγρινίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά ήταν είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθότι τα λιπαντικά και τα υγρά (εμπορική ονομασία Clophen (κλοφέν), Pyralen, που περιέχονται στον......
μετασχηματιστή 80 τόνων και τα οποία έχουν άγνωστες παρενέργειες στον άνθρωπο και το περιβάλλον καθώς τα μέτρα ασφάλεια των πολιτών που κατοικούν κοντά στον υποσταθμό, είναι ανύπαρκτα, δεν ήταν εφικτό να σβήσουν με τα πυροσβεστικά υλικά και μέσα που διέθετε η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι κάτοικοι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον υποσταθμό της ΔΕΗ κατήγγειλαν ότι σήμερα είχαν προβλήματα με το αναπνευστικό αφού για πολλές ώρες ο αέρας που έπνεε οδήγησε την κάπνα στα σπίτια. Επίσης μας δήλωσαν ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα προβούν σε όλες τις ενέργειες για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωσή τους στο χωριό τους, καθότι δεν μπορούν κάθε μήνα να εκτίθενται σε πυρκαγιά και καπνούς, που προκαλείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα στον υποσταθμό της ΔΕΗ.
Στο σημείο αυτό πρέπει και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου περιβάλλοντος  καθώς και άλλοι επιστημονική φορείς με αίτημα του δήμου να διενεργήσουν τον απαραίτητο έλεγχο για πιθανή απώλεια ραδιενεργών ουσιών (Clophen (κλοφέν), Pyralen κ.λπ) καθώς από την έκρηξη στον μετασχηματιστή μεταφέρθηκαν στο περιβάλλον μετά την καύση τους σε αεροποιημένα σταγονίδια και με την βαρύτητά μετά την ψύξη τους επικάθονται στη γη και φυσικά στον άνθρωπο και σε όλη την διατροφική αλυσίδα. Άποψη που μας έδωσε ειδικός επιστήμονας που γνωρίζει την τεχνολογία των συγκεκριμένων μηχανών καθώς η "ηλικία αυτών των μετασχηματιστών είναι αρκετά μεγάλη και ακόμη πρόσθεσε ότι δεν συντηρούνται πλέον αφού δεν υπάρχει το ανάλογο τεχνικό προσωπικό μετά και τις συνταξιοδοτήσεις των ειδικών των συνεργείων που είχαν την ευθύνη των υποσταθμών. 
Εδώ θέλουμε να θυμίσουμε το αντίστοιχο ατύχημα προ ετών σε υποσταθμό ηλεκτροπαραγωγών της ΔΕΗ στο Καστράκι, όπου ποσότητες του υγρού από τους μετασχηματιστές έπεσαν στον Αχελώο και η υπόθεση ύστερα από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Εκεί η νομική υποστήριξη της ΔΕΗ επικαλέστηκε ότι περισυνέλεξε αυτό το υγρό που χύθηκε στον Αχελώο πριν διοχετευτεί στους ταμιευτήρες υδροδότησης της πόλης του Αγρινίου και  έτσι απαλλάχθηκε η εταιρεία! Τι πίνουμε όμως δεν ξέρουμε!            
Αξίζει να αναφέρουμε ότι κανείς υπεύθυνος από τη ΔΕΗ (υπάρχουν υπεύθυνοι;), η από την αστυνομία, που παραβρέθηκαν στο συμβάν δεν επισκέφτηκε τα σπίτια να ρωτήσουν αν υπήρξε πρόβλημα (τα χαράτσια όμως τρέχουν να τα μαζέψουν οι διευθυντάδες της ΔΕΗ!), η αν χρειάζεται κάποιος πολίτης βοήθεια από τα αναπνευστικά προβλήματα που προσεκλήθησαν  Οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν ήταν οι άντρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Τελικά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από την πυροσβεστική υπηρεσία αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης.
Βέβαια δεν είδαμε και καμία ανακοίνωση σωματείου της ΔΕΗ, κοινωνικού φορέα ή κόμματος ή του Δήμου Αγρινίου για το ατύχημα, την εγκατάλειψη του υποσταθμού (μνημονιακές περικοπές στις προσλήψεις, ιδιωτικοποίηση κ.α.) και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής αυτής που δεν γνωρίζουν καν τι μέλη γενέσθαι μετά το ατύχημα. Εκτός και εάν τους διέφυγε της προσοχής λόγο των ημερών!  
Εν... αναμονή των εξελίξεων! 
Πληροφορίες από εδώ http://kapagriniou.wordpress.com/
----------------------------------------------------------------------------------
Δείτε την επιστημονική άποψη απο δημοσίευμα ειδικού τεχνικού: 
Από τις αρχές της δεκαετίας του 50 κατασκευάστηκαν μετασχηματιστές με πλήρωση Askarel ή όπως αλλιώς λέγεται PCBs (Poly Chlorinated Biphenyls), με τις εμπορικές ονομασίες Clophen (κλοφέν), Pyralen κ.λπ. γιατί το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια, όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα. Το Askarel, σε αντίθεση με το λάδι, δε διασπάται σε αέρια. Επομένως δε δημιουργείται υπερπίεση, η οποία θα οδηγούσε σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το Askalel όμως, όπως αποδείχτηκε είναι τοξικό και επικίνδυνο για την υγεία.