Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ινδονησία: Εταιρείες καίνε τα δάση και ρυπαίνουν

indonesia_air_pollution.jpegΕπικύνδυνα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας προκαλούν εταιρείες παραγωγής και χαρτιού στην Ινδονησία, καθώς καταφεύγουν στην παράνομη πρακτική της καύσης των δασωδών εκτάσεων για να μεγαλώσουν τις φυτείες τους, καταγγέλουν οικολογικές οργανώσεις στην περιοχή.
Ο δείκτης ρύπανσης στη Σιγκαπούρη ανέβηκε πάλι σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται "επικίνδυνα" και η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας καθώς η Ινδονησία δέχεται ισχυρή πίεση για να θέσει υπό έλεγχο τις πυρκαγιές οι οποίες οφείλονται στην πρακτική της καύσης δασωδών εκτάσεων για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης.
"Εκατοντάδες" εστίες πυρκαγιών στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, στις οποίες οφείλεται η...
ιστορικών διαστάσεων ρύπανση που παρατηρείται στη Σιγκαπούρη, βρίσκονται σε φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου ή προμηθευτών ομίλων χαρτοποιίας, δήλωσαν χθες οικολογικές οργανώσεις. Οι ιδιοκτήτες των φυτειών καταφεύγουν στην παράνομη πρακτική της καύσης των δασωδών εκτάσεων για να μεγαλώσουν τις φυτείες τους.
"Μια ανάλυση από την Γκρινπίς δεδομένων της NASA στη Σουμάτρα που συγκεντρώθηκαν από τις 11 ως τις 21 Ιουνίου έδειξαν ότι εκατοντάδες εστίες πυρκαγιάς βρίσκονται στο εσωτερικό φυτειών για την παραγωγή φοινικελαίου που ανήκουν σε εταιρείες από την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη", αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Η ινδονησιακή οικολογική ένωση "Eyes of the Forest" ("Μάτια του Δάσους"), που υποστηρίζεται κυρίως από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), κατηγόρησε επίσης τους ινδονησιακούς ομίλους χαρτοποιίας APP και April, που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο.
Χθες η Ινδονησία κατηγόρησε οκτώ εταιρείες για τις πυρκαγιές, περιλαμβανομένων των PT Sinar Mas Agro Resources and Technology (SMART) και Asia Pacific Resources International (APRIL) που έχουν την έδρα τους στην Τζακάρτα.
Η ινδονησιακή κυβέρνηση, η οποία λέει πως θα αναλάβει δράση εναντίον οποιουδήποτε είναι υπεύθυνος για την καταστροφή, αναμένεται να κατονομάσει σήμερα τις υπόλοιπες εταιρίες.
Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, η ρύπανση στη Σιγκαπούρη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας ενός πυκνού νέφους καπνού προερχόμενου από τη γειτονική Σουμάτρα. Η ποιότητα του αέρα έφτασε χθες σε ένα επίπεδο που σύμφωνα με τις αρχές "μπορεί να απειλήσει τη ζωή ηλικιωμένων και ασθενών".
Σήμερα το πρωί, ο δείκτης της ρύπανσης παρέμενε πάνω από το 300, δηλαδή εξακολουθούσε να βρίσκεται στην "επικίνδυνη" ζώνη.
Στην Ινδονησία, ελικόπτερα έρριξαν νερό και αεροπλάνα αναπτύχθηκαν για να προκαλέσουν βροχή με στόχο να σβήσουν τις φωτιές, έκαναν γνωστό αξιωματούχοι.
"Εργαζόμαστε σκληρά για να σβήσουμε τις φωτιές", δήλωσε ο Ντόντι Ρουστάντι, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών. Διευκρίνισε πως ο αριθμός των εστιών μειώθηκε σε 17 σήμερα από 70 χθες Παρασκευή.
Ένα μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 Hercules και ένα μικρότερο αεροπλάνο θα αρχίσουν να ρίχνουν στα σύννεφα χημικά προσπαθώντας να προκαλέσουν βροχή, δήλωσε ο Χέρου Βιντόντο, επικεφαλής του Κέντρου Τροποποίησης του Καιρού.
"Θα στείλουμε και άλλα αεροσκάφη αν οι φωτιές ενταθούν", πρόσθεσε.
Πηγή: enet.gr