Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα ενάντια στα φραγματα και την εκτροπή του Αχελώου


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ
ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα θα πραγματοποιήσει το κάμπινγκ που διοργανώνει κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο στη Μεσοχώρα Τρικάλων, από τις 14 ως τις 18 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, όπου θα γίνει και η συγκέντρωση στο φράγμα της ΔΕΗ στον Αχελώο.

...

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία σχετικά με την Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα στον Αχελώο

Όπως ανακοινώθηκε ήδη, η ετήσια κινητοποίηση που διοργανώνουν στη Μεσοχώρα Τρικάλων οι...

συλλογικότητες και οι σύντροφοι της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα ενάντια στην εκτροπή και τα φράγματα του Αχελώου θα πραγματοποιηθεί και φέτος τον Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο από το 2008, και η κατασκήνωσή της με τη συλλογική κουζίνα θα εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο πλάι στο ποτάμι. Η κινητοποίηση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα θα ξεκινήσει στις 14 και θα ολοκληρωθεί στις 18 Αυγούστου. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, η παρέμβαση της ΑΣΑ και οι προβολές βίντεο στην πλατεία της Μεσοχώρας την Τετάρτη 14/8 καθώς και η συγκέντρωση που καλεί στο φράγμα της ΔΕΗ την Κυριακή 18/8. Θα πραγματοποιηθούν επίσης περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού που αντιμετωπίζει το φάσμα της πλήρους καταστροφής της με τη δρομολογούμενη ολοκλήρωση των έργων της εκτροπής.

Θα είμαστε εκεί. Ενάντια στη λεηλασία και την καταστροφή του Αχελώου από το κράτος και το κεφάλαιο, αλλά και σε κάθε απόπειρα καπηλείας, στρέβλωσης και λεηλασίας της ιστορικότητας της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα, του πολιτικού λόγου, του περιεχόμενου και των κινήσεών της. Η ΑΣΑ δεν επιδέχεται αξιακές εκπτώσεις για να συγκαλυφθούν οι κατακριτέες συμπεριφορές οποιουδήποτε, και ο αγώνας μας δεν προσφέρεται καθόλου διά πάσα χρήση κι εκμετάλλευση για όποιον λανθασμένα νόμισε ότι θα μπορούσε με διάφορες προσποιήσεις κι ελιγμούς να τον χρησιμοποιήσει για να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητές του.

Όποιος αναφέρεται στην πανελλαδική διάσταση του ζητήματος του Αχελώου, και μάλιστα μπροστά στην άμεση προοπτική ολοκλήρωσης της καταστροφής του, θα έπρεπε να κινείται και να απευθύνεται αναλόγως κι όχι να χρησιμοποιεί το ζήτημα, την οργάνωση και τον αγώνα γι' αυτό προσχηματικά, επιδιώκοντας μια τοπικιστική οργανωτική συσπείρωση στην περιοχή του γύρω από τον εαυτό του. Η ΑΣΑ ήταν εξαρχής, όπως προτάθηκε από την πρωτοβουλία μας και υιοθετήθηκε από όλους όσοι συμμετείχαν, ένας μετωπικός σχηματισμός κατά βάση για το ζήτημα του Αχελώου. Στην πορεία, και με βάση την επιτυχία και την απήχηση των κινήσεών μας σε βάθος αρκετών χρόνων, γεννήθηκε κάποια στιγμή σε ορισμένους η ιδέα ότι η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκ μέρους τους σαν εργαλείο και μέσον για την επίτευξη οργανωτικών στόχων οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν και στερούνταν στοιχειώδους σοβαρότητας. Γι' αυτό και είχαν την αντίληψη ότι η ΑΣΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν σημείο συσπείρωσης φίλων τους, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, έχουν τόση σχέση με τον Αχελώο όση έχουν με τον Γάγγη και τον Μισισιπή και που επιπλέον αποδείχτηκε ότι  κάποιοι από αυτούς έπρατταν και συμπεριφέρονταν τόσο σε άλλους όσο και μεταξύ τους με τρόπους (απειλές, τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς) που καμία συλλογικότητα η οποία σέβεται τον εαυτό της δεν θα ανεχόταν.

Όταν δε ενόψει της περσινής κινητοποίησης της ΑΣΑ, στην οποία ήθελαν να συμμετέχουν σαν συνδιοργανωτές, ζητήθηκε από τα άτομα αυτά να τοποθετηθούν για όσα συγκεκριμένα τους καταλογίζονταν σε βάρος άλλων συντρόφων, αφενός αποσύρθηκαν κι αφετέρου άρχισαν να διαμεσολαβούνται κανονικότατα και συστηματικά από αυτούς που ήθελαν να μετατρέψουν την ΑΣΑ σε όχημα για κάποιου είδους οργάνωση που φαντάζονταν στην περιοχή τους. Οι διαμεσολαβητές, μη μπορώντας να αντικρούσουν τίποτα από τα καταγγελλόμενα και τίποτα να απαντήσουν στα ερωτήματά μας, το μόνο που είχαν να πουν, πράγμα που έγινε και μόνιμη επωδός τους σε κάθε συζήτηση με συντρόφους, ήταν ότι ο κυρίως καταγγελλόμενος είναι δικός τους και για αυτό θα τον υπερασπιστούν. Ενδεικτικό της βασιμότητας των καταγγελιών κι αποστομωτικό το επιχείρημα "αυτός είναι δικός μας", αφού δεν άφηνε κανένα περιθώριο πραγματικής συζήτησης, κι αποκαλυπτικό ταυτόχρονα μιας νοοτροπίας που δεν έχει και μεγάλη σχέση με την κουλτούρα πολιτικών ομάδων που λειτουργούν και κρίνουν βάσει αρχών κι αξιών, και παραπέμπει μάλλον σε νοοτροπίες άλλου τύπου ομάδων.

Στη συνέχεια, αφού αρνηθήκαμε κάθε συμμετοχή στην ΑΣΑ όποιου δεν απαντούσε και δεν εξηγούνταν για όσα του καταλογίζονταν, κι αφού με τις θέσεις και τη στάση μας δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να διαστρέψει το πλαίσιο και το περιεχόμενο της περσινής κινητοποίησής μας ώστε να τη χρησιμοποιήσει κατά πώς θα ήθελε, ακολούθησε εκ μέρους ορισμένων μια παρελκυστική στάση πολλών μηνών, με κρυψίνοια και συνεχείς υπεκφυγές, που οδηγούσε αναγκαστικά την ΑΣΑ σε παράλυση, με την άρνηση μιας συλλογικής και καθαρής απάντησης στα σοβαρά ζητήματα και τα ερωτήματα αξιακού περιεχομένου που τους τίθεντο για απαράδεκτες καταστάσεις που αποσιωπούσαν και συγκάλυπταν, και σε τελική ανάλυση συνέδραμαν σε αυτές χωρίς να αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη. Η ΑΣΑ, περιμένοντας από μέρους τους να σταθούν όπως ακριβώς αντιμετωπίστηκαν, με συντροφικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τελικά έχασε απλώς το χρόνο της.

Τελευταία, κι ενώ στην Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία βρισκόμασταν στη διαδικασία συζήτησης για την απεύθυνσή μας στους άλλους συντρόφους της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα σχετικά με την κινητοποίησή της τον ερχόμενο Αύγουστο, πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι ότι ορισμένοι προτίθενται να καλέσουν μαζί με τους φίλους τους την ίδια κινητοποίηση που καλεί εδώ και χρόνια η ΑΣΑ στον Αχελώο, στον ίδιο ακριβώς χρόνο και χώρο με αυτήν, για να συνεχίσουν, όπως γράφουν, και να πραγματώσουν αυτοί τις κινήσεις της! Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι σε αυτό το σημείο η έλλειψη σοβαρότητας φθάνει στη γελοιότητα και συναντάται με τη θρασύτητα. Το πολιτικό αδιέξοδο μιας τοπικιστικής οργανωτικής πρότασης χωρίς πλαίσιο, αρχές και θέσεις, και η προφανής ανυπαρξία κάθε βούλησης και δυνατότητας μιας αυτοτελούς κοινωνικής παρέμβασης, τους οδηγούν σε μια απόπειρα συσπείρωσής τους πάνω στο υπάρχον έδαφος που έχει διαμορφώσει η συνεχής, συνεπής, συγκροτημένη και κατοχυρωμένη από χρόνια κινητοποίηση της ΑΣΑ, με στόχο την υποκατάστασή της και την καπηλεία του έργου της.

Για να μην υπάρχει λοιπόν καμιά παρανόηση και να μην αυταπατώνται όσοι τους μπήκαν τέτοιες ιδέες, να υπογραμμίσουμε ότι η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα εξακολουθεί να είναι, όπως ήταν πάντα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε με πρότασή της Πρωτοβουλίας μας, μια συλλογικοποίηση αντίστασης στην καταστροφή του Αχελώου και γενικότερα στη λεηλασία της φύσης από το κράτος και το κεφάλαιο. Τις κινητοποιήσεις της τις συνεχίζει, τις διοργανώνει και τις πραγματοποιεί η ίδια και κανείς άλλος. Και αφού απέκρουσε στην πράξη κάθε ιδέα εργαλειακής χρήσης της κι αρνήθηκε να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για αξιοκαταφρόνητες συμπεριφορές ατόμων που την προσέγγισαν κάποια στιγμή, συνεχίζει σταθερά την πορεία της και θα προασπίσει τη διοργάνωση των κατοχυρωμένων κοινωνικά και πολιτικά κινήσεών της. Και όποιος, αφού δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την ΑΣΑ όπως θα ήθελε για δικούς του σκοπούς, επιχειρήσει να επανεμφανιστεί μετά από μήνες διαλυτικής κι αποσυνθετικής στάσης για να ιδιοποιηθεί τις κινήσεις της θα κάνει μεγάλο λάθος και θα απογοητευθεί οικτρά. Όπως δεν αφήσαμε πέρσι την αγωνιστική συλλογικοποίησή μας έρμαιο στις συμπεριφορές και τις διαθέσεις οποιουδήποτε, έτσι και φέτος δεν θα αφήσουμε την τύχη της προγραμματισμένης κινητοποίησής μας στον Αχελώο στα χέρια κανενός πονηρού, ανεύθυνου ή άσχετου.

Σε τελική ανάλυση, έχει γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι η ΑΣΑ δεν καλύπτει συμπεριφορές και δεν εξυπηρετεί καταστάσεις που βρίσκονται εκτός του αξιακού και πολιτικού της πλαισίου, οπότε όποιος δεν συμφωνεί με αυτό έχει κάθε λόγο να κρατήσει αποστάσεις από αυτήν και τις κινήσεις της.

Τέλος, αν τυχόν ξαναχρειαστεί, στο δρόμο για τα βουνά της Πίνδου και την κατασκήνωση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα στην όχθη του Αχελώου, θα επανέλθουμε αναλυτικότερα πάνω σε αυτό το ζήτημα.



Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία
Αθήνα, 2 Ιούνη 2013

....

Ανακοίνωση της αναρχικής ομάδας "Δυσήνιος Ίππος" σχετικά με την Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα στον Αχελώο



Η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα (ΑΣΑ) ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του ποταμού Αχελώου είναι ένα μετωπικό σχήμα συλλογικοτήτων, αγωνιστών και αγωνιστριών από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου που αντιτίθενται στην καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης αναγνωρίζοντας πως για το γεγονός αυτό αποκλειστικοί υπεύθυνοι είναι το κράτος, ο καπιταλισμός και οι σχεδιασμοί τους ενάντια στο φυσικό κόσμο και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα, παρεμβαίνει και δρα εδώ και έξι συναπτά χρόνια, τόσο στις πόλεις δραστηριοποίησης των επιμέρους συλλογικοτήτων που τη συναποτελούν, όσο και στο ίδιο το σημείο όπου συντελείται η καταστροφή, στις όχθες του Αχελώου, στη Μεσοχώρα Τρικάλων, μέσα από τη συνάντηση και τη ζύμωση μιας ανοιχτής, αντι-ιεραρχικής και αυτοοργανωμένης συλλογικής διαδικασίας αγώνα. Με τον τρόπο που διεξάγεται, με τη συμμετοχή αγωνιστών από κάθε γωνιά της χώρας και με την παρέμβαση τόσο εκεί που συντελείται η καταστροφή όσο και σε διάφορα άλλα σημεία όπου κατά καιρούς δίνονται αφορμές, λειτουργεί υποδειγματικά για τον ευρύτερο αγώνα προάσπισης της φύσης από την λεηλασία και την καταστροφή της, αλλά και συνολικότερα, δείχνοντας το δρόμο της δικτύωσης, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης σε όλους όσοι αντιστέκονται στην τυραννία του καπιταλισμού και του κράτους.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα θα πραγματοποιηθεί στη Μεσοχώρα Τρικάλων, στις όχθες του Αχελώου, από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου με προβολές βίντεο για τον Αχελώο και ενάντια στη λεηλασία της φύσης, στην κεντρική πλατεία της Μεσοχώρας, την Τετάρτη 14 Αυγούστου, με περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού τις επόμενες μέρες και με συγκέντρωση στο φράγμα της ΔΕΗ, την Κυριακή 18 του μήνα.

Ως συλλογικότητα, συμμετέχουμε στις πολιτικές διαδικασίες της Αυτόνομης Συνάντησης από το 2010, αναγνωρίζοντας σε αυτή μια ειλικρινή και ξεκάθαρη στάση στον αγώνα της, καθώς από τη μια προάγει μια συνολική στάση και θέση εναντίωσης στις γενεσιουργές αιτίες της καταστροφής και της λεηλασίας της φύσης, δηλαδή στο κράτος και το κεφάλαιο, χωρίς να κρύβεται πίσω από ανεδαφικές αντιλήψεις εναλλακτικής, φιλικής προς τη φύση, διαχείρισης του υπάρχοντος συστήματος και από την άλλη επειδή προωθεί μια συγκεκριμένη πολιτική κουλτούρα συντροφικότητας, πολιτικής δέσμευσης και οργανωτικής ευθύνης, αντιτιθέμενη σε φαινόμενα εκφυλισμού των διαδικασιών της, σε κατακριτέες και αντισυντροφικές συμπεριφορές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Συνεπώς, δε θα μπορούσαν να γίνουν -και δεν έγιναν- ανεκτές, πράξεις και συμπεριφορές που ουδεμία σχέση έχουν με τον αξιακό κώδικα της ΑΣΑ, όπως αυτός διαμορφώθηκε σε όλη αυτή την εξάχρονη διαδρομή της. Ειδικά μάλιστα όταν αυτοί που εγκαλούνται για τέτοιου είδους κατακριτέες και αντισυντροφικές συμπεριφορές -που δεν έχουν καμιά άμεση σύνδεση με τον αγώνα υπεράσπισης του Αχελώου- αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια και συγκεκριμένα επί όσων τους καταλογίζονται και επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την ΑΣΑ ως πολιτικό τους καθαρτήριο, αποφεύγοντας μεν την φυσική τους παρουσία στο χώρο και το χρόνο πραγματοποίησης της περσινής συνάντησης, επιδιώκοντας δε την διαμεσολάβηση της συμμετοχής τους σε αυτήν μέσω τρίτων, που τους υποστήριζαν, όχι στη βάση της πολιτικής αποδοχής των πεπραγμένων τους αλλά βασιζόμενοι σε μια παρεϊστικη λογική, την οποία από την πλευρά μας, αν και καταβάλαμε σημαντικές προσπάθειες, αδυνατούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε. Εκείνο που αναμέναμε είναι μια συντροφική, ειλικρινή και υπεύθυνη στάση από τη μεριά τους, ούτως ώστε να γίνουν κατανοητά, χωρίς απαραίτητα να γίνουν και αποδεκτά, τα όσα είχαν συμβεί, καθώς και οι επιλογές που σκόπευε να κάνει ο καθένας από δω και στο εξής. Δυστυχώς, εκτός του ότι δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να πληροφορηθούμε ότι ορισμένοι προτίθενται να καλέσουν μαζί με τους φίλους τους την ίδια κινητοποίηση που καλεί εδώ και χρόνια η ΑΣΑ στον Αχελώο, στον ίδιο ακριβώς χρόνο και χώρο με αυτήν, χωρίς να ενημερώσουν τις υπόλοιπες συνιστώσες της ΑΣΑ, προσπερνώντας την διαχρονική παρουσία της στον Αχελώο, τη διαδρομή και την ιστορικότητα της, κομμάτια της οποίας ήταν και οι ίδιοι. Αφού δηλαδή απέτυχαν να επιβάλλουν στην ίδια τη διαδικασία της ΑΣΑ την ύπαρξη υποκειμένων και λογικών που δε συνάδουν με το χαρακτήρα της, επιχειρούν τώρα να την υποκαταστήσουν, δημιουργώντας μια καινούρια, που θα εξυπηρετεί το δικό τους μικροπολιτικό συμφέρον και μια δυσνόητη και πολιτικά αδιέξοδη τοπικιστική αντίληψη.

Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα θα συνεχίσει και φέτος την παρέμβαση της στη Μεσοχώρα, ενάντια στην επιχειρούμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου, αλλά και ενάντια στα σχέδια καταστροφής και λεηλασίας της φύσης συνολικότερα, με τους όρους και τις πολιτικές αιχμές που έθετε μέχρι σήμερα και που η ίδια συνδιαμορφώνει. Δεν διεκδικεί τα πρωτεία στον αγώνα αυτό, αλλά δεν θα ανεχτεί σε καμιά περίπτωση την υποκατάσταση και την καπηλεία του αγώνα της από άλλα υποκείμενα που επιχειρούν να επιβάλουν την ύπαρξη τους πάνω στον πολυετή αυτό αγώνα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως σε μια περίοδο που η επίθεση των κυρίαρχων, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, διεξάγεται σφοδρότατα σε όλα τα μέτωπα του κοινωνικού και ταξικού πολέμου, και που ως αναρχικοί συμμετέχουμε ενεργά και αδιάλειπτα στην κοινωνική και ταξική αντίσταση που ορθώνεται απέναντι της, μέσω και της προσπάθειας οργανωτικής συγκρότησης του αναρχικού κινήματος, στην κατεύθυνση της ανατροπής του καπιταλισμού και του κράτους και της κοινωνικής επανάστασης, ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε στην υπόθεση αυτή. Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί, είμαστε εδώ για να δώσουμε συγκεκριμένες και σαφέστερες απαντήσεις.

 Αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος”

Πάτρα, 5 Ιούνη 2013