Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η μείωση ψαριών φέρνει… μέδουσες


Η μείωση ψαριών φέρνει… μέδουσες

Εξαιτίας της μείωσης των ψαριών, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέδουσες αυξήθηκαν σε αριθμό, προκαλώντας πολλά προβλήματα τόσο σε θαλάσσιες τουριστικές περιοχές όσο και στην αλιεία.
Αυτό συμβαίνει διότι ένας μεγάλος αριθμός ψαριών τρέφεται με μέδουσες. Εφόσον μειώθηκε ο...
αριθμός των ψαριών που τρώνε μέδουσες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μεδουσών να αυξηθεί κατακόρυφα, κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι μέδουσες έχουν έναν πάρα πολύ απλό οργανισμό, με σώμα που περιέχει κατά 98% νερό ενώ το υπόλοιπο 2% αποτελείται από ζελατινώδη ιστό, γαστρονομικά και σεξουαλικά όργανα, μη εξελιγμένο νευρικό σύστημα και αισθητήρες που όταν ερεθιστούν εκλύουν χημικές ουσίες με τη μορφή μικροσκοπικών σφαιριδίων.
Υπάρχουν περίπου 1.500 είδη γνωστών μεδουσών. Ορισμένες είναι τόσο μικρές όσο ένας κόκκος άμμου και άλλες ακόμη και μεγαλύτερες από τον άνθρωπο. Ο μη εξελιγμένος οργανισμός τους αντιμετωπίζει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τις δυσκολίες, ακόμα και σε περιοχές που έχουνε μολυνθεί από τον άνθρωπο.
Επίσης, μεταφέρονται εύκολα στις θαλάσσιες περιοχές από τα δεξαμενόπλοια, που γεμίζουν τις σεντίνες τους για να τις πλύνουν.
Οι μέδουσες κάνουν την εμφάνισή τους σε τρομερά μεγάλο βαθμό φέτος στις ακτές της Καταλωνίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, όπου οι λουόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας τους και χαρακτηριστικό είναι ότι οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στις παραλίες της Βαρκελώνης, γιάτρεψαν πάνω από 400 κολυμβητές, που είχαν δεχτεί τσιμπήματα από μέδουσες.
Στα τέλη του περσινού καλοκαιριού τεράστιες μέδουσες είχαν πλημμυρίσει τις ακτές της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας. Εκτός από την Ευρώπη, κρυστάλλινες μέδουσες σαρώνουν τις ακτές της Ναμίμπια στη νοτιοδυτική Αφρική.
Ένα είδος που θα μπορούσε να υπάρχει στο έργο του Ιουλίου Βέρν «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», βρίσκεται στις ακτές της Ιαπωνίας: Λέγεται Nemopilema nomurai με διάμετρο σχεδόν καμπάνας δύο μέτρων, όπου ακόμη και ένας πανύψηλος και ογκώδης άνθρωπος είναι μικροσκοπικός μπροστά της.
Εκτός από τις τουριστικές θαλάσσιες περιοχές, οι μέδουσες προκαλούν σοβαρά προβλήματα και στην αλιεία. Καταστρέφουν τα δίχτυα και προκαλούν χημικά εγκαύματα στα χέρια των ψαράδων.
Δημιουργούν προβλήματα απορρόφησης νερού, όταν κολλούν επάνω στα προστατευτικά δίχτυα σε ιχθυοκαλλιέργειες. Οι τοξίνες που κουβαλούν στα πλοκάμια τους, κάποιες φορές καταστρέφουν ακόμη και ολόκληρη την ιχθυοκαλλιέργεια. Από το 1995 περίπου προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους ψαράδες στην ανατολική Κινεζική Θάλασσα και την Κίτρινη Θάλασσα.
Όσον αφορά τις τουριστικές περιοχές, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ξεκινήσει να ανησυχεί για τη πολύ μεγάλη αύξηση των μεδουσών σε χώρες της νότιας Ευρώπης που είναι ουσιαστικά ένα ακόμη πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα αυτών των χωρών. Γι’ αυτό το λόγο έχει χρηματοδοτήσει διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα έρευνας για την προστασία των ακτών από τις μέδουσες.
Ήδη έχει υπάρξει πρόταση να τοποθετηθούν προστατευτικά δίχτυα στις θαλάσσιες περιοχές των λουόμενων, καθώς και μεγάφωνα στις ακτές που να προειδοποιούν για τους κινδύνους από την εμφάνιση των μεδουσών. Βέβαια πρέπει και οι τουρίστες να καταλάβουν ότι η ανοιχτή θάλασσα δεν έχει ούτος η άλλος την ασφάλεια που δίνει για παράδειγμα μία πισίνα, αλλά στη θάλασσα υπάρχουν κίνδυνοι για αυτό και οι ίδιοι θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ακόμα από τις μέδουσες της Μεσογείου, επειδή δεν είναι δηλητηριώδεις όπως είδη που υπάρχουν στην Ασία και την Αυστραλία.
Οι βιολόγοι πάντως έχουν διαφορετική άποψη διότι όπως ισχυρίζονται, οι μέδουσες μεταβάλλουν την ισορροπία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό συνεπάγεται τη περαιτέρω καταστροφή της διατροφικής αλυσίδας των θαλασσών.
ΠΗΓΗ: ecotimes.gr