Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φουκουσίμα – Διαρροή ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, το φράγμα που χτίστηκε για να συγκρατήσει το ραδιενεργό νερό έχει ξεχειλίσει, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα μολυσμένα ύδατα καταλήγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό ενδέχεται να επιταχυνθεί επικίνδυνα.
Από το 2011 που το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι επλήγη από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι, συνεχώς σημειώνονται διαρροές ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα, αλλά και διακοπές ηλεκτροδότησης.
Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο παραδέχθηκε...
για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα ότι το υπόγειο φράγμα υπερχείλισε με αποτέλεσμα να σημειώνεται διαρροή ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα, επισημαίνοντας ότι λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο η ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση.
Σημειώνεται ότι καθημερινά η Tepco διοχετεύει στους αντιδραστήρες 400 τόνους νερού για να τους ψύξει.
Υπολογίζεται ότι από την περίοδο που καταστράφηκε το εργοστάσιο συνολικά 20 με 40 τρισ. μπεκερέλ ραδιενεργού τριτίου διέρρευσαν στη θάλασσα.
Για να περιορίσει τη διαρροή η Tepco αντλεί το ραδιενεργό νερό από το εργοστάσιο, ωστόσο οι 1.000 δεξαμενές αποθήκευσης που το περιβάλλουν είναι σχεδόν γεμάτες.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πάντως τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει να αντλεί άλλους 100 τόνους υπόγειων, ραδιενεργών υδάτων ημερησίως.
econews