Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κίνα: 20 εκατομμύρια άνθρωποι ίσως δηλητηριάζονται από αρσενικό

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα εκτίθενται στην κατανάλωση νερού μολυσμένου με δηλητηριώδες αρσενικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science. Το αρσενικό συνήθως συναντάται στον φλοιό της Γης, ωστόσο όταν διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα, η μακροχρόνια έκθεση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία: δερματοπάθειες και καρκίνοι στο δέρμα, τους πνεύμονες, την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά είναι μερικοί από αυτούς.

Μέχρι σήμερα, ο εντοπισμός της μόλυνσης από αρσενικό σε χώρες ή περιοχές μεγάλης έκτασης είναι πολύ δύσκολος. Η Κίνα υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από... δέκα εκατομμύρια πηγάδια πόσιμου νερού, καθένα εκ των οποίων πρέπει να εξεταστεί για την παρουσία αρσενικού, εργασία που θα απαιτούσε δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Αντί να ακολουθήσουν τον μακρύ δρόμο, επενδυτές από την Ελβετία και την Κίνα μελέτησαν τους γεωλογικούς χάρτες της Κίνας. Χρησιμοποιώντας γεωχωρικές πληροφορίες από ηλεκτρονικούς χάρτες που περιλαμβάνουν κλιματικά δεδομένα, χρήσεις γης, αποστάσεις από ποτάμια και είδη πετρωμάτων οι επιστήμονες επεσήμαναν τις περιοχές όπου είναι πιθανότερη η παρουσία της τοξικής ουσίας.

Τα ευρήματα της έρευνάς τους δείχνουν ότι 19,6 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα ενδέχεται να εκτίθενται σε επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού στο πόσιμο νερό, ακόμα και σε περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλείς. Οι επικίνδυνες περιοχές περιλαμβάνουν λεκάνες υδάτων ύδρευσης και άρδευσης, όπως η λεκάνη Χουότ στην Εσωτερική Μογγολία και περιοχές στην επαρχία Σετσουάν στην ανατολική ακτή της Κίνας.

Τα πορίσματα από την έρευνα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κινεζικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από αρσενικό είναι συχνή στην κεντρική Ευρώπη, τη Νότιο Αμερική και σε περιοχές των ΗΠΑ και της Ασίας. Ωστόσο η χώρα που θα μπορούσε σίγουρα να επωφεληθεί από τη νέα μέθοδο είναι το Μπανγκλαντές όπου το αρσενικό στο νερό θεωρείται κίνδυνος πρώτου βαθμού για τη δημόσια υγεία. Στο Μπαγκλαντές 35 εκατ. έως 77 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από μολυσμένο νερό.

Πηγή: econews