Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Καταφύγιο για φάλαινες και δελφίνια η Ουρουγουάη


Καταφύγιο για τις φάλαινες και τα δελφίνια ανακηρύχθηκε από το κοινοβούλιο το σύνολο των χωρικών υδάτων της Ουρουγουάης, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν τα κητοειδή, αλλά και να ενισχυθεί η τουριστική βιομηχανία.
Την τελευταία δεκαετία η Ουρουγουάη, μια μικρή χώρα ανάμεσα στη Βραζιλία και την Αργεντινή, έχει αναπτύξει την τουριστική της βιομηχανία με επίκεντρο την...
παρατήρηση των μαύρων φαλαινών που, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, πλησιάζουν στα παράλιά της. Ο νόμος, που εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης με τις ψήφους βουλευτών απ' όλο το πολιτικό φάσμα, ήταν το αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει από πέρυσι ο Οργανισμός για την Προστασία των Κητοειδών (OCC). Σύμφωνα με τον OCC 26 είδη κητοειδών, όπως δελφίνια και όρκες, ζουν ή περνούν από τα νερά της Ουρουγουάης.
Με βάση το νόμο αυτό, "τα χωρικά ύδατα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης" ανακηρύσσονται "καταφύγιο φαλαινών και δελφινιών με στόχο να διασφαλιστεί η παρουσία αυτών των κητοειδών" και να εξασφαλιστεί "η αναπαραγωγή και η μετανάστευση των απειλούμενων ειδών". Ο νόμος απαγορεύει κάθε είδους δραστηριότητα που θα μπορούσε να απειλήσει αυτά τα ζώα, όπως το κυνήγι, την αιχμαλωσία, την παρενόχληση, την κατοχή ή την αγοραπωλησία των κητοειδών που βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της Ουρουγουάης.
Παρόμοια καταφύγια κητοειδών υπάρχουν ήδη στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία.