Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η σφαγή των αμνών – 1.400 πρόβατα θανατώθηκαν στη Ξάνθη λόγω ευλογιάς


Περισσότερα από 1.400 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα στην Ξάνθη, καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι ορισμένα εξ αυτών είχαν προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς. 

Στο μεταξύ, από χθες, οι κτηνίατροι της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους σε ποιμνιοστάσια της περιοχής του Δήμου Νέστου, που συνορεύει με την Ξάνθη – και ειδικότερα στη Διομήδεια – χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί, μέχρι τώρα, κάποιο κρούσμα του ιού. Οι κτηνοτρόφοι σε Ξάνθη και Καβάλα ανησυχούν, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας – Θάσου και συντονιστή της κίνησης των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Νίκο Δημόπουλο να κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για «έναν εφιάλτη που ζωντανεύει κάθε φορά λόγω...
έλλειψης προληπτικών μέτρων». Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης, το οποίο επιβεβαιώθηκε την επομένη, μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Το Σάββατο το μεσημέρι, μία ομάδα κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης προχώρησε στη θανάτωση ενός μολυσμένου κοπαδιού αιγοπροβάτων, που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Διομήδεια και τη Λεύκη. Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μολυσμένων αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν να έχει αυξηθεί σημαντικά. Με αφορμή την επανεμφάνιση των κρουσμάτων ευλογιάς σε κτηνοτροφικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μέλη των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ετοιμάζονται να προβούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο το πρωί, στην Κομοτηνή. Στόχος της κινητοποίησης είναι, όπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος, «να αφυπνίσουμε τους φορείς ώστε να λάβουν δραστικά μέτρα γιατί αν εξαπλωθεί ο ιός και προς την Καβάλα, τότε η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη να αντιμετωπιστεί». Ο ιός της ευλογιάς είναι «πολύ ύπουλος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος κι εξηγεί πως αν μολυνθεί ένα ζώο, πρέπει να οδηγηθεί στη σφαγή όλο το κοπάδι και οι αποζημιώσεις που δίνονται κυμαίνονται από 60 έως 100€ ανά ζώο (ανάλογα με την ηλικία), όταν υπάρχουν ζώα που κοστίζουν 200 και 250€. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη, αλλά και ορισμένοι στην Καβάλα, έχουν βάλει τα ζώα τους σε καραντίνα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με ποτίστρες και βοσκότοπους απ” όπου μπορούν να κολλήσουν τον ιό. Ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη της στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, αλλά και λήψης προληπτικών μέτρων, όπως οι τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε νομού, από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, καθώς ο ιός μεταφέρεται ακόμα με τα λάστιχα των αυτοκινήτων, αλλά και τα παπούτσια. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης κατηγορεί, με σημερινή ανακοίνωσή του, την ηγεσία της Περιφέρειας για «ανικανότητα και αργά αντανακλαστικά» και ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει – μεταξύ άλλων – για την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης αναφέρει ότι για τις επόμενες 21 ημέρες, οι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να προχωρήσουν σε:

-Άμεσο περιορισμό όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων. 
-Δημιουργία στην είσοδο της εκμετάλλευσης τάφρου απολύμανσης με νερό και απολυμαντικό και συχνή ανανέωσή του. 
-Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών (κτηνοτρόφοι, ζωέμποροι, κ.λπ.) και οχημάτων στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης. 
-Παύση αγοράς – πώλησης ζώων κατά την περίοδο αυτή. 
-Παύση ανταλλαγής εργαλείων και μηχανημάτων μεταξύ κτηνοτρόφων ή γεωργών. 
-Άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα που θέτουν υποψία ευλογιάς. 

Πηγή: iefimerida.gr