Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Έρευνα: Τα μπισκότα Oreo είναι πιο... εθιστικά από την κοκαΐνη!

ccndrs 20-10-2013Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μίας νέας επιστημονικής μελέτης, καθώς φέρεται να δείχνουν ότι...

τα γνωστά σε όλους μπισκότα Oreo είναι πιο εθιστικά ακόμα και από την κοκαΐνη.
Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, Αμερικανοί ερευνητές από το Κολέγιο του Κονέκτικατ σχεδίασαν έναν λαβύρινθο για αρουραίους, στη μία πλευρά του οποίου είχαν τοποθετήσει μπισκότα Oreo και στην άλλη γκοφρέτες ρυζιού. Αυτό που, τελικά, διαπίστωσαν ήταν ότι οι αρουραίοι πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο τρώγοντας τα δημοφιλή μπισκότα παρά τις γκοφρέτες ρυζιού.
Σε ένα παρόμοιο πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, ποια πλευρά του λαβυρίνθου προτιμούσαν οι αρουραίοι όταν στη μία τους γίνονταν ενέσεις αλατούχου διαλύματος και στην άλλη ενέσεις κοκαΐνης ή μορφίνης. Οι αρουραίοι πέρασαν τον περισσότερο χρόνο τους στην πλευρά του λαβυρίνθου με τις ενέσεις κοκαΐνης και μορφίνης – όπως ακριβώς έκαναν και στο πρώτο πείραμα, με την πλευρά στην οποία υπήρχαν τα Oreo.
Κατά τη διάρκεια και των δύο πειραμάτων, οι ερευνητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των αρουραίων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν ανοσοϊστοχημεία (μία εργαστηριακή τεχνική, η οποία συνδυάζει την ιστοπαθολογία με την ανοσολογία και τη χημεία) προκειμένου να μετρήσουν την έκφραση της λεγόμενης c-Fos πρωτεΐνης – έναν δείκτη νευρωνικής ενεργοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στον επικλινή πυρήνα ή, αλλιώς, στο «κέντρο ευχαρίστησης» του εγκεφάλου.
Αυτό που διαπίστωσαν στο τέλος οι ερευνητές ήταν ότι τα μπισκότα Oreo «ενεργοποιούσαν σημαντικά περισσότερους νευρώνες από την κοκαΐνη».
«Αυτό συσχετίζεται άμεσα με τα συμπεριφορικά μας αποτελέσματα και επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/ζάχαρη είναι άκρως εθιστικά», εξήγησε αναλυτικότερα ο Δρ. Τζόζεφ Σρέντερ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Κολέγιο του Κονέκτικατ.
 
directNEWS.gr