Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η μαζικότερη θανάτωση ζώων στην Αφρική εδώ και 25 χρόνια.


Στις αρχές Ιουλίου, λαθροκυνηγοί πιστεύεται ότι δηλητηρίασαν πηγές, από τις οποίες πίνουν νερό τα άγρια ζώα ...

του εθνικού πάρκου Χουάνγκε, στη Ζιμπάμπουε.


Το συμβάν έγινε ευρέως γνωστό τον περασμένο μήνα, με τις αρχικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για 41 νεκρούς ελέφαντες.


Όπως φαίνεται ωστόσο, ο απολογισμός είναι σχεδόν οκταπλάσιος, αφού τελικά δηλητηριάστηκαν περισσότεροι από 300 ελέφαντες και εκατοντάδες άλλα ζώα.

Την έκταση του τραγικού συμβάντος αποκάλυψαν κυνηγοί που βρίσκονταν νόμιμα στη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στη χώρα, δίνοντας στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες τεράστιων εκτάσεων να «στιγματίζονται» από αμέτρητους ελέφαντες σε αποσύνθεση, καθώς και άλλα νεκρά ζώα, όπως λιοντάρια, ύαινες και όρνεα. 

Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για το μαζικότερο συμβάν θανάτωσης στο νότιο τμήμα της Αφρικής εδώ και 25 χρόνια.
«Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας», δήλωσε ένας από τους κυνηγούς στον Telegraph της Βρετανίας, ο οποίος έκανε την αποκάλυψη. «Στην αρχή νομίζαμε ότι τα ζώα είχαν πυροβοληθεί. Ήταν πάρα πολλά για να έχουν πεθάνει από δίψα ή από πείνα.»

Η ομάδα κατευθύνθηκε με το ελικόπτερο στη βάση της, αφού ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές, και επέστρεψε στο σημείο με αυτοκίνητο. «Διαπιστώσαμε ότι οι ελέφαντες που είδαμε από αέρος δεν είχαν πυροβοληθεί, αλλά οι χαυλιόδοντές τους είχαν αφαιρεθεί», δήλωσε ο ίδιος κυνηγός, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι λαθροκυνηγοί σε συνεργασία με χωρικούς από τις γύρω περιοχές δηλητηρίασαν τις πηγές με υδροκυάνιο, ώστε να αφαιρέσουν τους χαυλιόδοντες και να τους πουλήσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων προς εκατοντάδες ευρώ τον καθένα. Η τιμή τους στη μαύρη αγορά της Νοτίου Αφρικής φθάνει  τις 12.000 ευρώ ανά ζεύγος.Πηγή