Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Κίνα: “εσωτερική μετανάστευση” της ρύπανσης με συνθετικό φυσικό αέριο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα έχει λάβει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες κοινωνικές, αλλά και πολιτικές προεκτάσεις.
Την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στην πρωτεύουσα Πεκίνο αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 50% σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση ενός...
οκτάχρονου κοριτσιού που διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα στην επαρχία Τζιανγκσού.
Το Σεπτέμβριο, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στις βόρειες επαρχίες, ενώ τον Οκτώβριο η ατμοσφαιρική ρύπανση έσπασε τα “κοντέρ” στην πόλη Χαρμπίν, στα βορειοδυτικά, με πληθυσμό 11 εκατ. ανθρώπων.
Η πρόταση της κινεζικής κυβέρνησης βασίζεται στην απομάκρυνση από τον άνθρακα με πρώτο μέτρο την απαγόρευση κατασκευής νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα γύρω από μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη και η Γκουανγκζού.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν θα γίνει χωρίς νέες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή 18 μονάδων συνθετικού φυσικού αερίου (SNG) ώστε να αντισταθμίσει τη μείωση 65% στη συμμετοχή του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενώ το SNG μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μικροσωματιδιακής ρύπανσης, περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων κατά 25% στις βόρειες επαρχίες, ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change έδειξε ότι η διαδικασία εξόρυξης του άνθρακα και της μετατροπής του σε φυσικό αέριο συνεπάγεται αύξηση 36%-82% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με την απευθείας καύση του άνθρακα.
Παράλληλα, οι μονάδες συνθετικού φυσικού αερίου που προκρίνονται για τις βόρειες και τις δυτικές επαρχίες της Κίνας θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον σε “παρθένες” περιοχές όπως είναι η Εσωτερική Μογγολία.
Τέλος, η μετατροπή του άνθρακα σε συνθετικό φυσικό αέριο απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού: έξι έως δέκα λίτρα για κάθε κυβικό μέτρο SNG, 18 φορές υψηλότερη από τη χρήση νερού του άνθρακα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το 75% των νέων μονάδων SNG έχουν σχεδιαστεί σε ξηρές ή ημίξηρες περιοχές όπου οι υδάτινοι πόροι είναι πάρα πολύ περιορισμένοι και για αυτό πολύτιμοι.
Σε αυτές τις περιοχές, Εσωτερική Μογγολία και Ξινγιάνγκ, κατοικούν εθνικές μειονότητες όπως Ουϊγούροι και Μογγόλοι που αντιμετωπίζουν ορατό πλέον κίνδυνο βίαιης διακοπής των κτηνοτροφικών και γεωργικών τους δραστηριοτήτων.


econews