Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Πάρνηθα: Νεκρό στη λίμνη το ελάφι από το παράνομο «καταφύγιο»

Παλαιότερη φωτογραφία από το ''καταφύγιο'' ελαφιών
Στην Πάρνηθα κοντά στα Κιούρκα βρίσκεται η μοναδική τεχνητή λίμνη του βουνού, η λίμνη Μπέλετσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

 Εκεί, από το 2008 ένας κοινόχρηστος χώρος διαμορφώθηκε (χωρίς άδεια) σε παιδική χαρά, η λίμνη περιφράχτηκε για να φανεί μια κάποια «μέριμνα» και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Υγειονομικών «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» χωρίς προδιαγραφές και προφανώς χωρίς άδεια από τις δημόσιες αρχές έφτιαξε και το...  ''καταφύγιο ελαφιών και κουνελιών''.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει εδώ και μήνες απευθυνόμενος στον Δήμο Ωρωπού ο «Σύλλογος Οικιστών της Ιπποκράτειου Πολιτείας» τα έργα έγιναν χωρίς την έγκριση της τότε Κοινότητας Αφιδνών. Ο εργολάβος δεν πληρώθηκε και προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει την αμοιβή του. Όμως το χειρότερο όλων είναι ότι ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Υγειονομικών «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» άφησε τα ζώα, που αιχμαλώτισε εκεί χωρίς τροφή!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρχικά ο «Σύλλογος Οικιστών της Ιπποκράτειου Πολιτείας» και στη συνέχεια δύο οικογένειες να επωμιστούν το κόστος του ταΐσματος των ελαφιών, που αφέθηκαν στην μοίρα τους!

Το πώς το ζώο κατάφερε να βγει από τη περίφραξη και να πνιγεί στο νερό δεν το γνωρίζουμε. Ούτε γνωρίζουμε αν πέθανε από πνιγμό, ασθένεια, χτυπήθηκε από όχημα. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι ιδιώτες για να εκμεταλλευτούν ό,τι απέμεινε όρθιο στο βουνό της Πάρνηθας κατασκεύασαν ό,τι ήθελαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.

Αιχμαλώτισαν ζώα – για να αποτελούν την ατραξιόν της περιοχής – και στη συνέχεια τα παράτησαν στη μοίρα τους και κανείς δεν έχει διωχθεί γι’ αυτή την εγκληματική συμπεριφορά.
Ο αρμόδιος Δήμος Ωρωπού κωφεύει με την αδιαφορία του ενώ τον έχουν ενημερώσει εδώ και μήνες με τρεις διαφορετικές επιστολές. Ο Δήμος Ωρωπού εξ αρχής θα έπρεπε να έχει αναλάβει την σίτιση των ζώων ή την μεταφορά τους σε κατάλληλο χώρο, αφού είναι ελάφια εκτροφείου και δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον.

Πληροφορηθήκαμε ότι από τα οκτώ ελάφια που ζούσαν εκεί πλέον έχει απομείνει πλέον μόνο ένα.

Το τι συνέβη στα υπόλοιπα ζώα δεν έχουμε καταφέρει να το εξακριβώσουμε.

Και όλα αυτά γίνονται μόλις μερικά χιλιόμετρα από την Αθήνα και τον Ωρωπό σ’ ένα από τα ωραιότερα βουνά της Αττικής.


Πληροφορίες από το zoosos.gr