Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Αναχρονιστική και αντιεπιστημονική η απαγόρευση των σκυλιών στις παραλίες


Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) ζητά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και τη Γενική Διεύθυνση ση Κτηνιατρικής , άρση των αναχρονιστικών εγκυκλίων που αφορούν στην απαγόρευση των κατοικίδιων στις παραλίες !

Στην επιστολή, τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας.


Τι λέει η επιστολή...
Η Π.Φ.Π.Ο. εξηγεί:

«Εν έτη 2013, που πάρα πολλά θέματα αναφορικά με τα ζώα, τόσο θεσμικά όσο και ιδεολογικά έχουν αλλάξει, αντιεπιστημονικές μυθοπλασίες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις για τα ζώα έχουν πλέον καταρριφθεί επιστημονικά και νομικά, δεν είναι δυνατόν να παραμένουν σε ισχύ εγκύκλιοι και διατάξεις άλλων εποχών που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και νομοθεσία.
 
Νομοθεσία - Το άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970, ορίζει τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, ήτοι θαλάσσια περιοχή, λιμένες και χερσαίες ζώνες λιμένων αλλά σε καμία περίπτωση τις παραλίες, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, άρα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.4039/2012 και δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή κατοικίδιων σε αυτές, αφού ισχύουν οι σχετικές διατάξεις όλου του Άρθρου 5 και κυρίως των παρ. 1, 2 και 3 αυτού.
Από τα παραπάνω, η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 η οποία επαναλαμβάνεται και με την Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 δεν έχει καμία ισχύ για τις παραλίες και άρα η απομάκρυνση ανθρώπων με κατοικίδια από αυτές και η απόδοση προστίμου αποτελεί παράβαση καθήκοντος για το εκάστοτε όργανο ελέγχου που την επιβάλει.
Η ισχύς της ανωτέρω εγκυκλίου, περιορίζεται αυτόματα στο αν τελικά επιτρέπεται το κατοικίδιο να κολυμπά.
Αυτό όμως φαίνεται να εξαρτάται όχι από κάποια αντικειμενικά κριτήρια αλλά από την παρουσία λουομένων στην παραλία, το ποσοστό φιλοζωίας τους και τις διαθέσεις τους την δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που αφενός μεν δεν συνάδει με την νομιμότητα - αφού η παραλία είναι κοινόχρηστος χώρος - και αφετέρου εκμηδενίζει την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει έναν νόμο.
Συνεπώς, η ανωτέρω εγκύκλιος τόσο ως προς το σκέλος της παραμονής ή περιπάτου κατοικίδιων στις παραλίες, όσο και ως προς το σκέλος που αφορά τα κριτήρια για το λούσιμο ή όχι των ζώων είναι μη σύννομη και πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο.
 
Δημόσια Υγεία -  Ως είναι γνωστό σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες, δεν υπάρχει ούτε μία γνωστή ασθένεια που μπορεί να μεταδώσει ο σκύλος στον άνθρωπο πλην της Λύσσας. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτός δεν έρχεται σε άμεση επαφή μαζί του και απλώς τυγχάνει να συνυπάρχουν στην ίδια παραλία ή να κολυμπούν στα ίδια μη στάσιμα νερά.
Ο πολύ πρόσφατος Ν.4039/2012 λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δίνει την δυνατότητα μεταφοράς κατοικίδιων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την κυκλοφορία σκύλων βοηθών Α.Μ.Ε.Α. παντού - ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάτι που δείχνει σαφώς ότι όλες οι προκαταλήψεις έχουν καμφθεί στο πέρασμα του χρόνου, εξιχρονίζοντας και εναρμονίζοντας ταυτόχρονα την Ελληνική Νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή.
Η μόνη προκατάληψη που συντηρείται από το Υπουργείο σας, ακόμα και στις μέρες μας, είναι να μην μπει ο σκύλος στο νερό. Δηλώνουμε άγνοια και έκπληξη ταυτόχρονα για ποιο λόγο αυτό συνεχίζεται, ενώ πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από την απλή συνύπαρξη με κατοικίδια.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα κατοικίδια ζώα σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4039/2012 εμβολιάζονται ετησίως, ενώ οι κηδεμόνες τους οφείλουν να επιδεικνύουν το βιβλιάριο υγείας τους ή το διαβατήριο ανά πάσα στιγμή τους ζητηθεί από ελεγκτικές αρχές. Κάτι που εξασφαλίζει την απαλλαγή του ζώου από ασθένειες, αλλά και την μεταφορά παρασίτων.
 
Ρύπανση - Ο σκύλος δεν δύναται να ρυπάνει την θάλασσα. Οι ανατομικές του λειτουργίες του απαγορεύουν να αφοδεύσει ή ουρήσει σε όρθια στάση ή κολυμπώντας.
Επομένως ζητάμε:
• Την άμεση κατάργηση των εγκυκλίων και διατάξεων, που αντίκεινται, ως προαναφέραμε , στον νόμο ο οποίος και υπερισχύει.
• Την ενημέρωση άμεσα, όλων των Λιμεναρχείων της χώρας για την υπερίσχυση του νόμου 4039/12 στις παραλίες, όσον αφορά τον περίπατο ή την παραμονή ζώων σε αυτές, ως ορίζει το Άρθρο 5 του ανωτέρω Νόμου.
• Να εκδοθεί νέα εγκύκλιος - το δυνατόν συντομότερα λόγω θερινής περιόδου και τουρισμού (το πλείστον των περιπτώσεων φιλόζωοι) - και να ορισθεί ότι επιτρέπεται το λούσιμο των κατοικίδιων ζώων, τουλάχιστον σε όλες τις ελεύθερες παραλίες και εκεί που δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ή παραχώρηση.
Εξάλλου η παραλία και η θάλασσα είναι κοινόχρηστα πράγματα και έχετε την υποχρέωση να εξασφαλίσετε την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους».

Πηγή www.zoosos.gr