Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η εμφάνιση της λίμνης "Τραπεζούντα"

limnhtrapezounta

Εδώ και μερικά χρόνια έχει αρχίσει να σχηματίζεται στα δυτικά της Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία, μια νέα λίμνη η οποία διαρκώς διογκώνεται. Η λίμνη δεν έχει ακόμα ένα επίσημο όνομα αλλά η τοπική κοινωνία της έχει ήδη αποδώσει το όνομα Τραπεζούντα, λόγω...
του ότι η όχθη τη λίμνης προεκτείνεται έως την ιστορική αυτή πόλη.

Η "Τραπεζούντα" δεν είναι ευκόλως προσβάσιμη καθώς βρίσκεται μέσα στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, καθώς το ορυχείο έχει δημιουργήσει μαζώματα στην όχθη της. Σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή Ορυχείων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, Κώστα Γίδη, η δημιουργία τη λίμνης προήρθε ως παράλληλο αποτέλεσμα της εξόρυξης λιγνίτη από το ορυχείο της ΔΕΗ.

Στη συνέχεια της δήλωσής του πρόσθεσε πως αρχικά η λίμνη αποτελούταν από δύο μεγάλα σκάμματα που παρήγαγαν νερό, όπου λόγο των εντόνων βροχοπτώσεων που βίωσε φέτος η περιοχή, η στάθμη του νερούανέβηκε και τα δυο σκάμματα ενώθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας λίμνης, η οποία έχει έκταση 400 στρέμματα και μέγιστο βάθος τα 30 μέτρα.

Τέλος τόνισε το γεγονός πως με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ, πρόκειται να αφαιρέσουν το νερό της λίμνης, το οποίο θα διοχετευτεί στον γείτονα Αλφειό ποταμό, ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί την μεγάλη ποσότητα του λιγνίτη, που βρίσκεται κριμένη στα βάθη του ορυχείου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα σφραγιστούν τα σκάμματα, ώστε να μπορέσουν να διασωθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της Τραπεζούντας τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν από τα νερά.



http://www.voicenews.gr/