Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Το μέλλον της αρκτικής υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας

Ας είμαστε επιφυλακτικοί για το κατά πόσο οι εταιρίες  θα σεβαστούν το περιβάλλον
Η Ρωσία προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των πηγών ενέργειας στην αρκτική της υφαλοκρηπίδα. Τώρα, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, το κύριο ζήτημα είναι ο υπολογισμός όλων των κινδύνων, ώστε να μην πληγεί η οικολογία της περιοχής. Το πρόγραμμα εξερεύνησης της Αρκτικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και η εκμετάλλευση των ορυκτών της πόρων έως το 2030, προβλέπει πενταπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου και τετραπλασιασμό της παραγωγής φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ρωσικής κυβέρνησης, το οικονομικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται στο επίπεδο των 200 VKHL TDHJ. Η εκμετάλλευση της αρκτικής υφαλοκρηπίδας πραγματοποιείται από την...
Ρωσία για μερικές δεκάδες χρόνια. Σήμερα οι δείκτες παραγωγής πετρελαίου είναι – 13 εκατ. τόνοι, ενώ του φυσικού αερίου – 57 δισ. κυβικά μέτρα. Οι υδρογονάνθρακες εξορύσσονται στη περιοχή της θάλασσας Οχότσκι κοντά στο νησί Σαχαλίν. Ετοιμάζεται η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Πριραζλόμνογιε στην υφαλοκρηπίδα της θάλασσας Πετσόρσκογιε.

 Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στο κόσμο αποτελεί το κοίτασμα φυσικού αερίου Στόκμαν, εβρισκόμενο στη περιοχή της θάλασσας Μπάρεντς, σημειώνει ο Μπορίς Νικίτκιν, υπεύθυνος του τμήματος της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ρωσικού Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Ι.Μ. Γκούμπκιν: - Μπορούμε να αναφέρουμε, πως τα αποθέματά του υπερβαίνουν τα αποθέματα του νορβηγικού κοιτάσματος Τρολλ κατά 3,5 φορές. Υπερβαίνουν τα 4 τρισ. κυβ. φυσικού αερίου. Αυτό επιτρέπει να αντλούνται από αυτό το κοίτασμα μέχρι 50-100 δισ. κυβ. φυσικού αερίου το χρόνο. Οι προοπτικές των εταιρειών όπως το «Γκαζπρόμ», «Ροσνέφτ», παρουσιάζουν, πως μέχρι το 2030 το μισό του φυσικού αερίου που θα εξορύσσεται, θα είναι από τα θαλάσσια κοιτάσματα. Από όλα αυτά προκύπτει το ερώτημα, κατά πόσο ακίνδυνη είναι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Αρκτική. Η φύση αυτής της περιοχής είναι πολύ ευάλωτη, είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο πλανήτη και δεν θα αντέξει την μεγάλη βιομηχανική επίδραση. Η κυβέρνηση της ΡΟ θέτει να εξεταστεί το ζήτημα της οικολογικής συνέπειας των έργων στην υφαλοκρηπίδα και την ευθύνη για την πρόκληση ζημιάς. Τα υπάρχοντα κοιτάσματα της Αρκτικής λεκάνης, όπως δηλώνει ο Μπορίς Νικίτιν, λειτουργούν σύμφωνα με όλους τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς: - Δεν υπάρχει εκεί το πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας. Τα υλικά που γίνονται άχρηστα, τα οποία χρησιμοποιούμε κατά την κατασκευή των πηγαδιών, κατά τις γεωτρήσεις, κατά την διάρκεια της εκμετάλλευσής τους, θα συλλέγονται ση πλατφόρμα, θα μεταφέρονται και θα αποσύρονται ξεχωριστά. Η Ρωσική νομοθεσία επιτρέπει την λειτουργία στην υφαλοκρηπίδα μόνο στις εταιρείες, που έχουν πείρα στον τομέα αυτό τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Αυτοί οι περιορισμοί είναι δικαιολογημένοι, πιστεύουν οι επιστήμονες. Τα γεγονότα στον κόλπο του Μεξικού απέδειξαν πόσο δύσκολο είναι να εξαλειφθούν τα ατυχήματα αυτού του είδους και να καταπολεμηθούν οι συνέπειες.

Και στην Αρκτική οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες, λέει ο ειδικός στην εκμετάλλευση των πόρων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, μέλος της ΡΑΕ Βασίλι Μπογκογιαβλένσκι: - Στην εξάλειψη του περιστατικού στον κόλπο του Μεξικού συνέβαλαν οι τροπικές συνθήκες. Στο ζεστό θαλάσσιο νερό υπάρχουν πολλά βακτήρια, και μερικά από αυτά απορρόφησαν τους υδρογονάνθρακες και τους επεξεργάστηκαν. Στην Αρκτική όμως δεν υπάρχουν παρόμοια βακτήρια. Και το πετρέλαιο είτε θα κατακάθεται στο βυθό είτε θα πετάγεται στις ακτές και θα τις μολύνει. Οι ρώσοι επιστήμονες αναπτύσσουν τις τεχνολογίες πρόληψης των ατυχημάτων. Οι σύγχρονες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου είναι εξοπλισμένες με το σύστημα των «πρεβέντορς», τα οποία αποκλείουν τις διαρροές πετρελαίου στη θάλασσα. Μάθανε επίσης να αποφεύγουν και τα παγόβουνα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο στις βόρειες θάλασσες. Έχουν αναπτυχθεί οι πλατφόρμες, το πάνω μέρος των οποίων μπορεί να αποσυνδέεται και να μετακινείται στη θάλασσα, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με το παγόβουνο. Όλοι οι υπολογισμοί ασφαλείας του εξοπλισμού για την εξόρυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους ειδικούς κατασκευάζονται με μεγάλο περιθώριο ανθεκτικότητας.

 Ακόμη και αν στα εκατό χρόνια εμφανιστεί κύμα ύψους 15 μέτρων, την πλατφόρμα θα την σηκώσουν έτσι, ώστε να μην την επηρεάσει η τρικυμία. «Όλα εξαρτούνται από τους ανθρώπους, -πιστεύουν οι ρώσοι ειδικοί, - και όχι από την θάλασσα που βρισκόμαστε».

 Η Ρωσία σκοπεύει να ενεργοποιήσει την εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας των βόρειων θαλασσών. Για την οικονομία της χώρας είναι μια πραγματική ευκαιρία να «προετοιμαστεί για την πιθανή επανάσταση στην ενέργεια», για την οποία είχε μιλήσει πρόσφατα ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της ΡΟ.

 πηγη