Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

«Θαυματουργό» υλικό από πολτό ξύλου

Ξεκινά η μαζική παραγωγή ενός νέου υλικού που αναπτύχθηκε από πολτό ξύλου και έχει...
εντυπωσιακές ιδιότητες και πολλές εφαρμογές. Πρόκειται για τη νανοκρυσταλλική κυτταρίνη (NCC) η οποία έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής.

Φθηνό και θαυματουργό

Το νέο υλικό είναι εξαιρετικά ελαφρύ, έχει πολύ μεγάλη... ανθεκτικότητα και είναι αγώγιμο. Πάνω από όλα όμως έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής αφού είναι απλό και εύκολο να δημιουργηθεί πολτός ξύλου. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν χρειάζεται να καταστρέφεται ένα ολόκληρο δέντρο αλλά κάποια κλαδιά του ενώ αρκεί και λίγο πριονίδι για να φτιαχτεί ο πολτός από τον οποίο θα προκύπτει.

Οι εφαρμογές του νέου υλικού είναι πολλές (εξαρτήματα για υπολογιστές, εύκαμπτες οθόνες, πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, κ.α.) και ήδη μεγάλες εταιρίες όπως η IBM και η Pioneer ανακοίνωσαν ότι θα το χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή των νέων προϊόντων τους.

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της νανοκρυσταλλικής κυτταρίνης βρίσκεται στο Ουισκόνσιν και οι υπεύθυνοί του αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει άμεσα μαζική παραγωγή του υλικού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2020 γύρω από την νανοκρυσταλλική κυτταρίνη θα έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία αξίας 600 δισ. δολαρίων.
tovima