Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Περιβαλλοντικό φόρο στους τουρίστες «επιβάλλουν» οι Μαλδίβες

Εθελοντικό φόρο σκέφτεται να επιβάλει στους τουρίστες που επισκέπτονται τα υπερπολυτελή θέρετρα ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Mohamed Waheed.
Εκτιμάται ότι ο...
εθελοντικός φόρος θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων με στόχο να αποκτήσουν οι Μαλδίβες ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2020. Οι Μαλδίβες αποτελούνται από 1.192 νησάκια στον Ινδικό Ωκεανό. Με το έδαφος να βρίσκεται κατά μέσο όρο ενάμισι μέτρο πάνω από τη θάλασσα, οι Μαλδίβες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι Μαλδίβες είναι περισσότερο διάσημες για τα 100 νησιωτικά θέρετρα που διαθέτουν, που προσελκύουν περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, κυρίως από Ευρώπη και ΗΠΑ. Το 2009 ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Mohamed Nasheed, ανακοίνωσε ένα σχέδιο που προέβλεπε ότι μέχρι το 2020 οι Μαλδίβες θα ήταν η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη χώρα με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Βάσει του σχεδίου του Nasheed, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 7 Φεβρουαρίου ύστερα από πραξικόπημα, ο φόρος, ύψους τριών δολαρίων θα ήταν υποχρεωτικός για τους τουρίστες. Αντίθετα, ο νέος πρόεδρος, Mohamed Waheed, που ανέλαβε καθήκοντα μετά το πραξικόπημα, τείνει προς την επιβολή εθελοντικού φόρου.
«Έχουμε προτείνει την ιδέα εθελοντικού φόρου για τους τουρίστες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στις Μαλδίβες. Ακόμα και αν κάθε τουρίστας έδινε 10 δολάρια, θα συγκεντρώναμε 10 εκατ. δολάρια ετησίως για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα», δήλωσε o πρόεδρος Waheed. «Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από τους τουρίστες που έρχονται στις Μαλδίβες έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και θα συνεισφέρουν με μεγάλη τους χαρά για την επίτευξη του στόχου μας», πρόσθεσε.
  • 100 εκατ. δολ. έσοδα θα μπορούσε να αποφέρει ο εθελοντικός φόρος, με στόχο να αποκτήσουν οι Μαλδίβες ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2020.
  • Από 1.192 νησάκια στον Ινδικό Ωκεανό αποτελούνται οι Μαλδίβες.
  • 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κατά μέσο όρο το έδαφος, με την κλιματική αλλαγή να απειλεί τις Μαλδίβες και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
  • Για τα 100 νησιωτικά θέρετρα που διαθέτουν, είναι περισσότερο διάσημες οι Μαλδίβες που προσελκύουν περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, κυρίως από Ευρώπη και ΗΠΑ.
  • Το 2009 ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Mohamed Nasheed, ανακοίνωσε ένα σχέδιο που προέβλεπε ότι μέχρι το 2020 οι Μαλδίβες θα ήταν η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη χώρα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
  • Στις 7 Φεβρουαρίου ύστερα από πραξικόπημα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο Nasheed, και βάσει του σχεδίου του, ο φόρος ύψους τριών δολαρίων, θα ήταν υποχρεωτικός για τους τουρίστες. Αντίθετα, ο νέος πρόεδρος, Mohamed Waheed, που ανέλαβε καθήκοντα μετά το πραξικόπημα, τείνει προς την επιβολή εθελοντικού φόρου.
  • 10 δολάρια αν έδινε κάθε τουρίστας θα συγκεντρώνονταν 10 εκατ. δολάρια ετησίως για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Σχολιο Ε.Κ.:  Άντε και στα δικά μας...

 imerisia.gr