Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Σοκαριστικές μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου στο Σχίνο Λουτρακίου – Δεν τις αποδέχεται η ΔΕΥΑΛ

12.9.2012 —Σοκαριστικές είναι οι μετρήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του οικισμού Σχίνου στο Δήμο Λουτρακίου. Βρέθηκε το απίστευτο νούμερο των 237 μg/l. Δεν τις αποδέχεται η ΔΕΥΑΛ και τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το νερό.
Σοκαριστικές είναι οι μετρήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του οικισμού Σχίνου στο Δήμο Λουτρακίου μετά την αξιοπρόσεκτη αδυναμία της ΔΕΥΑ Λουτρακίου να δημοσιοποιήσει ελέγχους για εξασθενές χρώμιο στο δίκτυο της περιοχής.
Τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν οι κάτοικοι στο Facebook (δείτε εδώ) μέσω του συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Σχίνου για καθαρό νερό Τώρα!!!» είναι ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ!!!
Σε μέτρηση που πραγματοποιήθηκε σε διαπιστευμένο για εξετάσεις νερού εργαστήριο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης στο δίκτυο πόσιμου νερού της περιοχής Σχίνου βρέθηκε... ποσότητα 18μg/l εξασθενούς χρωμίου, σε μέτρηση σε γεώτρηση βρέθηκαν 51!! μg/l ενώ σε πηγάδι ιδιώτη βρέθηκε το ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ των 237 μg/l !!!!!.
(Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ. Μαστραντωνάκης για το νούμερο αυτό μας σημείωσε ότι μπορεί να είχε πέσει κάποια μπαταρία αυτοκινήτου μέσα στο πηγάδι για παράδειγμα ή να συνέβη κάτι άλλο και γι' αυτό να φαίνεται το νούμερο υψηλό)
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας υπάρχει θεσπισμένο όριο μόνο για το ολικό χρώμιο στα 50μg/l.
Το εξασθενές χρώμιο συνήθως αποτελεί περισσότερο από 80% του ολικού χρωμίου, οπότε αν οι μετρήσεις δείχνουν 51 και 237 μg/l ο αναγνώστης μπορεί να φανταστεί πόσο μπορεί να είναι το ολικό
Η ΔΕΥΑΛ στη συνέχεια προχώρησε σε ανακοίνωση όπου δεν δέχεται τις μετρήσεις (δείτε εδώ)
Σε επικοινωνίας μας με το Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ, Τ. Μαστραντωνάκη μας εξέφρασε τη θέση της επιχείρησης ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εξασθενές χρώμιο» και αμφισβητεί την επιστημονικότητα των αποτελεσμάτων αναφέροντας ότι «τα αποτελέσματα του εργαστηρίου δεν αποτελούν επιστημονικό κείμενο και θα διαβιβαστούν για να κριθούν από αυτούς που πρέπει».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΛ δεν έχει υποχρέωση να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα μετρήσεων για ουσίες παρά μόνο για την καταλληλότητα ή μη του νερού.
Μας είπε ότι «δεν υπάρχει στην Ελλάδα διαπιστευμένο εργαστήριο για εξασθενές χρώμιο».
Σε έρευνα μας στην ιστοσελίδα esyd.gr διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διαπιστευμένα εργαστήρια για νερό συνολικά.
Σε ερώτησή μας αν πραγματοποιούν ελέγχους για εξασθενές χρώμιο μας απάντησε ότι η ΔΕΥΑΛ το κάνει και αποστέλει τα αποτελέσματα στους αρμόδιους φορείς. Δεν τα δημοσιοποιεί όμως.
Τώρα πως γίνεται να υποστηρίζουν ότι το εξασθενές χρώμιο δεν προκαλεί πρόβλημα στο νερό αλλά να μην δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα είναι κάτι που μόνο η ΔΕΥΑΛ φαίνεται να γνωρίζει.
Σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΛ πήρε δείγματα για έλεγχο του εξασθενούς χρωμίου από το Σχίνο και θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα. Απέφυγε όμως να απαντήσει πότε (Σημείωσε παραπάνω ότι η ΔΕΥΑΛ δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει).
Τα νούμερα πάντως είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Θυμίζουμε ότι στην υπόθεση του Ασωπού οι κάτοικοι προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Δημοτικής Αρχής και στην δίκη που ακολούθησε το Πρωτοδικείο Χαλκίδας θέσπισε όριο μόνο για την περιοχή της Μεσσαπίας τα 2 (μόλις) μg/l !!!
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα της Πολιτείας της Καλιφόρνια (όπου πρωτοανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στο πόσμιο νερό και μαζικοί καρκίνοι στους κάτοικους) αλλά και με επιστήμονες του Πανεπιστημίου των Αθηνών 20 μg/l εξασθενούς χρωμίου προκαλούν ένα καρκίνο ανά 1000 κάτοικους.
Να σημειώσουμε τέλος ότι και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Πουλάς που είχε πάρει επάνω του το θέμα με ανακοίνωσή του προ 6 μηνών ακόμη να εμφανίσει αποτελέσματαΜήπως έστειλε τα δείγματα στο εξωτερικό και αργούν να έρθουν;

πηγη