Περιβαλλοντικό έγκλημα σε υγρότοπο του Ηρακλείου
Παράνομο ψάρεμα, ρύπανση και αυθαίρετες επιχωματώσεις μειώνουν ταχύτατα τον πληθυσμό τους. Τουλάχιστον...
15 νεκρά ζώα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες
Νεκρές νεροχελώνες εντοπίζονται καθημερινά στον υγρότοπο της λίμνης και του ποταμού Αλμυρού Ηρακλείου λόγω της παράνομης αλιείας, της ρύπανσης και των αυθαίρετων μπαζωμάτων σε πολλά σημεία του υγροβιότοπου.
Τις τελευταίες ημέρες εθελοντές του προγράμματος «Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης» εντόπισαν15 χελώνες σε προχωρημένη σήψη και πολλές άλλες ζωντανές ή ημιθανείς με σπασμένο το καβούκι, ενώ -όπως λένε- ο αριθμός των νεκρών χελωνών εκτιμάται πως είναι υπερδιπλάσιος.
«Η Γραμμωτή Νεροχελώνα (Maure-mys rivulata) συναντάται σε 31 νησιά της Ελλάδας. Παρ' όλο που είναι ανθεκτική στη ρύπανση, το είδος απειλείται από την καταστροφή των υγρότοπων και των παρόχθιων εκτάσεων, όπου εναποθέτει τα αβγά της για να αναπαραχθεί. Ιδιαίτερα ο υγρότοπος του Αλμυρού ήταν ένας ''παράδεισος'' για τις νεροχελώνες λίγες δεκαετίες πριν», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της WWF και οι εθελοντές του Δικτύου Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης.
Εξοντώνουν τις νεροχελώνες
Oπως αναφέρουν, «μέχρι και πριν από 50 χρόνια διατηρούσε έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της Κρήτης (πολλές χιλιάδες χελώνες), έκτοτε όμως ο αριθμός τους μειώνεται ταχύτατα λόγω μπαζωμάτων, επιχωματώσεων, δόμησης και επέκτασης των καλλιεργειών. Ομως στον διαρκώς μειούμενο πληθυσμό της νεροχελώνας στον Αλμυρό προστέθηκε μια ακόμα πίεση από το ψάρεμα, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία, καθώς η περιοχή είναι Καταφύγιο Αγριας Ζωής!».
Το παράνομο ψάρεμα ασκείται στον υγρότοπο του Αλμυρού συστηματικά σε τουλάχιστον 30 διαμορφωμένες θέσεις και στις 2 όχθες του ποταμού, οι οποίες μάλιστα είναι γεμάτες σκουπίδια.
Γίνεται συνήθως με πετονιά αλλά και με ψαροτούφεκο, ενώ διαδεδομένη είναι η χρήση κιούρτων. Οι κιούρτοι είναι κλωβοί-παγίδες που προσελκύουν τα ψάρια με τροφή και όταν μπουν δεν μπορούν να βγουν. Μαζί με τα ψάρια εισέρχονται και χελώνες, οι οποίες, όμως, δεν αντέχουν την ολονύχτια παραμονή μέσα στο νερό και πνίγονται. Τα νεκρά ζώα στη συνέχεια πετιούνται από τους «ψαράδες» στον ποταμό.
Οι εθελοντές του δικτύου καταγγέλλουν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται υποβαθμιστικές ενέργειες και παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή.
Η δημοσιοποίηση καταγγελιών γίνονται σε σχεδόν μηναία βάση και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει βελτίωση.».
Μανώλης Κοκολάκης
Πηγή/φωτό: Έθνος