Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει άνοδο στις τιμές των τροφίμων

ΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Για μια επανάληψη της επισιτιστικής κρίσης του 2007 - 2008 προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επειγόντως δράση, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα «άγγιζε» δεκάδες εκατομμύρια ανά τον κόσμο.

Η προειδοποίηση έρχεται στη σκιά της θεωρούμενης ως χειρότερης ξηρασίας του τελευταίου μισού αιώνα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές του αραβοσίτου, του σιταριού και της σόγιας.

Η προειδοποίηση των διευθυντών τριών προγραμμάτων των... Ηνωμένων Εθνών - του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) και του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας FAO - αφορά τόσο στο άμεσο πρόβλημα των αυξημένων τιμών των τροφίμων, αλλά και «στο μακροπρόθεσμο ζήτημα του πώς παράγουμε, εμπορευόμαστε και καταναλώνουμε τρόφιμα σε μια εποχή αυξανόμενου πληθυσμού, ζήτησης και κλιματικής αλλαγής».

Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε, φέτος το καλοκαίρι, σε αρκετές από τις χώρες που τροφοδοτούν την αγορά με αγροτικά προϊόντα. Η παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία κατέστρεψαν τις σοδειές καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν Ρωσία και Ουκρανία με το σιτάρι και η Βραζιλία με τη σόγια.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι, εκτός από το πρόβλημα των υψηλών τιμών, τους ηγέτες πρέπει να απασχολήσει το ζήτημα της παραγωγής και της κατανάλωσης τροφίμων. «Οι χώρες πρέπει να αποφύγουν τις αγορές με σπασμωδικές κινήσεις αλλά και την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές, κάτι που μπορεί παροδικά να βοηθήσει κάποιους καταναλωτές σε εγχώριο επίπεδο, αλλά σε γενικές γραμμές είναι μη αποτελεσματικό και κάνει τη ζωή δύσκολη για όλους τους άλλους».

Ταυτόχρονα με τα Ηνωμένα Έθνη, η βρετανική φιλανθρωπική Oxfam προειδοποιεί σε νέα έκθεσή της ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις τιμές των τροφίμων μελλοντικά έχουν υποτιμηθεί. Εκτιμά ότι οι αυξήσεις τιμών θα καταφέρουν τεράστιο πλήγμα στους φτωχότερους των φτωχών, οι οποίοι δαπανούν για τρόφιμα τα τρία τέταρτα του εισοδήματός τους.

Εξετάζοντας τις επιπτώσεις διαφόρων καιρικών σεναρίων στις τιμές των τροφίμων για το έτος 2030, η Oxfam προβλέπει ότι ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, που ενδέχεται να γίνουν συχνότερα με την κλιματική αλλαγή, θα αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα στην αύξηση των τιμών των τροφίμων.