Τα απανθρακωμένα λείψανα δεκάδων ινδιάνων της φυλής Γιανομάμι ανακαλύφθηκαν στα ερείπια καταυλισμού στην απομακρυσμένη περιοχή Ιροταθέρι του Αμαζονίου, στα σύνορα μεταξύ Βενεζουέλας και Βραζιλίας- και όπως όλα δείχνουν έπεσαν θύματα οργανωμένης επίθεσης από ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οπλισμένοι χρυσοθήρες από την βραζιλιάνικη πλευρά των συνόρων.
Από τη σφαγή κατάφεραν να επιβιώσουν μόλις τρία μέλη της κοινότητας, τα οποία τη στιγμή της επίθεσης κυνηγούσαν στο δάσος. Η επίθεση με πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά φαίνεται πως έλαβε χώρα μέσα στον περασμένο μήνα, τα νέα όμως που ταξίδεψαν από χωριό σε χωριό άργησαν να φτάσουν στα αυτιά των αρχηγών της φυλής, οι οποίοι στη συνέχεια ειδοποίησαν τις αρχές της Βενεζουέλας.
Κατά τα λεγόμενα των επιζώντων, οι..
χρυσοθήρες επιτέθηκαν στον οικισμό τύπου «σαμπόνο» (μια μεγάλη κυκλική καλύβα όπου ζουν κοινοβιακά οικογένειες κυνηγών) γιατί μέλη της κοινότητας των ιθαγενών «προσπάθησαν να διασώσουν γυναίκες της φυλής τους από τους χρυσοθήρες».
Οι Γιανομάμι είναι μία από τις μεγαλύτερες απομονωμένες φυλές ιθαγενών του Αμαζονίου, με πληθυσμό που ανέρχεται περίπου στις 30.000 και ζει μοιρασμένος μεταξύ Βενεζουέλας και Βραζιλίας. Η φυλή έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το βάψιμο του προσώπου με έντονα χρώματα και η χρήση ξύλινων σκουλαρικιών στη μύτη, τα χείλη και τα μάγουλα τους
Οι Γιανομάμι χρειάστηκε πολλές φορές κατά το παρελθόν να αντιμετωπίσουν τους Βραζιλιάνους χρυσωρύχους, γνωστούς και ως «garimpeiros» στα πορτογαλικά. Σε μια περίπτωση, το 2010, η σκόπιμη μόλυνση του πόσιμου νερού μιας κοινότητας με υδράργυρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ιθαγενείς. Και παλιότερα, το 1993, οι «πολιτισμένοι» εισβολείς σκότωσαν τουλάχιστον 16 ιθαγενείς στην περιοχή Χαξιμού.
«Η παρουσία των garimpeiros στην περιοχή έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και έκτοτε έχουν εκφραστεί πολλά παράπονα», δήλωσε ακτιβιστής της οργάνωσης Wataniba του Καράκας για τα δικαιώματα των ιθαγενών. «Αυτό που θέλουμε είναι να λάβει η κυβέρνηση τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο των garimpeiros»
Η λονδρέζικη οργάνωση για τα δικαιώματα των ιθαγενών Survival International ζήτησε από τη Βενεζουέλα να φέρει τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης. «Θα θέλαμε να δούμε άμεση ανταπόκριση από τις Αρχές της Βενεζουέλας, όσον αφορά στην προσαγωγή αυτών των ανθρώπων», δήλωσε η Φιόνα Ουότσον, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της οργάνωσης.
tovima