Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Δεν είχα την "τύχη" να είμαι παρών στις κινητοποιήσεις στις Σκουριές Χαλκιδικής την Κυριακή αλλά είχα τη δυνατότητα να παρακολουθώ στενά τα τεκτενόμενα και μάλιστα με περιγραφές που δίναν την αίσθηση του μακελιού.
Στη συνέχεια τα βίντεο που παρείχε η αποστολή του Alterthess έκαναν ακόμα πιο γλαφυρές τις ήδη υπάρχουσες περιγραφές.
Το σκηνικό ήταν απλό και σαφές παραπέμποντας όμως σε κάποιους αιώνες πίσω και θα εξηγήσω γιατί το γράφω αυτό. Μια συγκέντρωση ανθρώπων που κινητοποιούνται ενάντια στα μεταλλεία, προερχόμενοι όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από τους κοντινούς νομούς στην Χαλκιδική κάνει πορεία προς το σημείο που βρίσκεται το εργοτάξιο στις Σκουριές.
Πορεία σε δημόσιο χώρο δηλαδή. Για το δίκαιο των αιτημάτων των κινητοποιημένων οι όποιες αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί είναι στη βάση "κάνουν κακό στο περιβάλλον αλλά εμείς θέλουμε δουλειές' ή "θα τα εκμεταλλευτούν οι εταιρείες και θα μας καταστρέψουν την υγεία αλλά εμείς θέλουμε ένα... κομμάτι ψωμί".
Με άλλα λόγια είναι κοινά αποδεκτό το μέγεθος της καταστροφής αλλά δε βαριέσαι..
Την κινητοποίηση λοιπόν, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου και σε όλες τις εποχές της ιστορίας που υπήρχαν κράτη, την αντιμετωπίζει η αστυνομία.

Αναμενόμενη η αντιμετώπιση αλλά η εξέλιξη της κατασταλτικής τακτικής της Ελληνικής Αστυνομίας το απόγευμα της Κυριακής ήταν από αλλού βγαλμένη.
Οι περιγραφές των παρευρισκόμενων θαρρώ πως είναι αρκετές.
Εγώ θα σταθώ στο πολύ εύστοχο σχόλιο του Ν.Κ. ο οποίος μίλησε για κανιβαλισμό. Ότι δηλαδή ο επιτιθέμενος, στρατός ας τον πούμε, των ΜΑΤ πραγματοποιεί την επίθεση και παρά την υποχώρηση του "αντιπάλου" συνεχίζει.
Και συνεχίζει διαρκώς να γίνεται όλο και πιο βίαιος, δημιουργώντας το αίσθημα ότι θέλει να σε εξαφανίσει από το πρόσωπο της Γης. Και σίγουρα ο Ν.Κ. είναι κάποιος που έχει παραστεί σε πολλές "δύσκολες" καταστάσεις και το γεγονός ότι το υπογραμμίζει με αυτόν τον τρόπο λέει πολλά..
Ο κανιβαλισμός ήταν μια συνήθης κατηγορία την οποία απηύθειναν οι "πολιτισμένοι" στρατοί απέναντι στους "απολίτιστους".
Ο Ηρόδοτος έλεγε ότι οι Σκύθες έτρωγαν τους εχθρούς τους μετά την μάχη, οι Ρωμαίοι κατηγορούσαν τους Κέλτες για το ίδιο πράγμα και οι Ισπανοί κονκισταδόρες τους λαούς της Καραϊβικής τους οποίους όμως ξεπάστρεψαν με μεγάλη ευκολία (η λέξη cannibal από το Carribal που σημαίνει Καραϊβική).
Τους έβγαζαν τη φήμη του κανίβαλου λοιπόν για να δικαιολογήσουν και τις σφαγές που έκαναν εις βάρος τους. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε όντως με έναν στρατό καταστολής που θέλει να εξαφανίσει την οποιαδήποτε αντίσταση.
Ένα πραγματικό κράτος έκτακτης ανάγκης το οποίο όμως δεν υπερασπίζεται την περιοχή του όπως οι Κέλτες και οι Σκύθες αλλά υπερασπίζεται μια πολύ καθαρή και συγκεκριμένη απόφαση.
Την απόφαση αυτοί την γνωρίζουν όλοι γιατί έιναι γνωστή από καιρό και ας μην την λένε τα κανάλια. Το κράτος δίνει σε μια εταιρεία που είναι ιδοκτησία μια καναδέζικης και μιας ελληνικής του Ομίλου Μπόμπολα την δημόσια περιουσία. Το βουνό Κάκαβο στην Χαλκιδική. Η οποία εταιρεία, που έχει χρηματιστηριακή αξία 2,3 δισ, θα εκμεταλλευτεί μεταλλεύματα αξίας 15 δισ και προφανώς θα δημιουργήσει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή καταστρέφοντας και την υγεία των κατοίκων της περιοχής όπως έχουν αποδείξει επανειλημμένα οι αρμόδιοι φορείς (ΤΕΕ, ΑΠΘ) κι όπως είναι γνωστό από άλλες περιοχές του κόσμου που γίνεται το ίδιο (π.χ. Ρουμανία).
Και κανίβαλοι λοιπόν και υποστηρικτές των επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν και καταστρέφουν την Χαλκιδική. Μένει να δούμε αν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που αρέσκονται να λένε ότι "σαν αυτή δεν έχει" αν θα τους αφήσουν.
Β.Σ.
ΠΗΓΗ