Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΕΜΠΟΡΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

«Είναι προτιμότερο να είσαι άθεος από το να μπερδεύεις ή να χρησιμοποιείς την πίστη και την Εκκλησία για να παγιδεύσεις ανθρώπους»
«Αυτός που λέει ότι αγαπά τον Θεό και μισεί τον αδελφό του είναι ψεύτης! 
Πώς μπορεί να αγαπάς τον Θεό που δεν τον είδες και να κακοποιείς τον αδελφό σου που τον βλέπεις καθημερινά;».
Ζακ Μαγιόλ
Ποιός είναι ο Ζακ Μαγιόλ...
Jacques Mayol : Γαλλικής καταγωγής, γεννημένος στην Κίνα το 1927.

Τον αποκάλεσαν "άνθρωπο-δελφίνι" και ήταν από τους πρώτους που αναζήτησαν τα μυστικά του απέραντου γαλάζιου, με μοναδικό όπλο την αναπνοή του. O Ζακ Μαγιόλ, ο θρύλος της ελεύθερης κατάδυσης, δεν ζει πια.
Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο νησί Elba Δυτικά της Ιταλίας, σε ηλικία 74 χρόνων, λίγες μόλις μέρες πριν την εκπνοή του 2001. Εγκλωβισμένος στις αναμνήσεις από τον μαγικό κόσμο του βυθού, τα τελευταία χρόνια έπασχε από κατάθλιψη. Το ανήσυχο πνεύμα του δεν άντεξε και πριν από λίγες μέρες έδωσε τέλος στη ζωή του.  Ήταν εκείνος που μετά τον Συμιακό σφουγγαρά Στάθη Χατζή, έκανε γνωστή  την ελεύθερη κατάδυση σε όλο τον κόσμο και η ζωή του αποτέλεσε αφορμή για να γυριστεί η γνωστή σε όλους ταινία του Luc Besson, "Το Απέραντο Γαλάζιο".

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που το 1976 ξεπέρασε με μια ανάσα το βάθος των 100 μέτρων (330 πόδια), κάτι που τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν αδύνατον. Ανάμεσα στους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν από το 1979 έως το 1984, όταν ο Μαγιόλ καταδυόταν στην άβυσσο, ήταν και ένας Έλληνας καθηγητής υπερβαρικής ιατρικής. Πρόκειται για τον Νικόλαο Τροικίλη που είχε την τύχη να είναι ένας από τους ανθρώπους που είχε επισκεφθεί ο Μαγιόλ στα ταξίδια του στην Ελλάδα.

Το τελευταίο του ρεκόρ ο μοναδικός αυτός αθλητής, το έκανε σε ηλικία 56 ετών, όταν βούτηξε σε βάθος 105 μέτρων. Τραγική ειρωνεία? η κατάδυση έγινε στο νησί Elba, εκεί που ο Ζακ Μαγιόλ άφησε την τελευταία του πνοή. Καλό του ταξίδι... 

  Ευτυχία Πενταράκη