Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

«Ο Όλυμπος δεν θα γίνει χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων!»

Συλλαλητήριο ενάντια στην ταφή βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου πραγματοποίησαν χθες τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Ν. Πιερίας», μπροστά στο Δημαρχείο του Δήμου Δίου Ολύμπου με κεντρικό σύνθημα: «Ο Όλυμπος δεν θα γίνει χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων!».
Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες της Κατερίνης και των Φίλων του Ολύμπου «η δημοτική αρχή πρέπει να ανακαλέσει κάθε προηγούμενη απόφαση και να μην υπογράψει τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου μεταφοράς – απόθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων στα σπλάχνα του βουνού των θεών.
 Η εναπόθεσή τους στους πρόποδες του Ολύμπου, αποτελεί ανεπανόρθωτη προσβολή για ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό – ιστορικό και πολιτισμικό σύμβολο και υποβαθμίζει σοβαρά από κάθε άποψη την περιοχή μας και την Πιερία ευρύτερα».
Σύμφωνα με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του Δήμου Δίου – Ολύμπου, πρόκειται να επιτραπεί η εναπόθεση 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων όπως είναι μπαταρίες. Η εναπόθεση θα γίνει στους χώρους ενεργού λατομείου που χρήζει ... αποκατάστασης και το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λιτοχώρου. Από την απόθεση ελλοχεύει κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά απόβλητα.
Το θέμα απασχολεί, όπως είναι φυσικό και τους κατοίκους της επαρχίας Ελασσόνας, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Αθαν. Παιδής παρακολουθεί από κοντά το θέμα και σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αποτροπής οποιασδήποτε σχετικής εξέλιξης που θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά τον Όλυμπο. Η υπόθεση δημιουργίας χώρου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σε περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκεται και στο μικροσκόπιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.
Εφ Ελευθερία Γ.Ρ. - thessalianews.gr