Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Η ΖARA δεσμεύεται για μόδα χωρίς τοξικά μετά από κινητοποίηση της Greenpeace


Η ΖARA, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων στον κόσμο, δεσμεύτηκε σήμερα να σταματήσει την απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών ουσιών σε όλη τη γραμμή παραγωγής και τα προϊόντα της έως το 2020! Μία μεγάλη νίκη που ανήκει στους cyber-ακτιβιστές, τους εθελοντές, τους fashionistas, τους bloggers και φυσικά τους χρήστες των social media παγκοσμίως που άσκησαν πίεση στην εταιρία με κάθε τρόπο.
Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο πίεσαν την εταιρεία να αλλάξει πολιτική, ενώ για την εκστρατεία ενημερώθηκαν συνολικά  7,1 εκατ. χρήστες των social media. Μόνο στο twitter υπήρξαν τουλάχιστον 43.800 αναφορές στην εταιρία αυτή την εβδομάδα. Περισσότεροι από 300.000 cyber-ακτιβιστές έστειλαν email διαμαρτυρίας, ενώ τουλάχιστον 700 εθελοντές της Greenpeace βρέθηκαν έξω από καταστήματα ΖARA το περασμένο Σάββατο, σε 20 χώρες ζητώντας με τη δράση τους: Μόδα ΖARA χωρίς Τοξικά.
«Η δέσμευση της ΖARA, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ρούχων στον κόσμο, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις υπόλοιπες εταιρείες ρούχων να μην προχωρήσουν στην απάλειψη των τοξικών από τη γραμμή παραγωγής τους και σε μόδα χωρίς τοξικά. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες τοξικές ουσίες βρίσκονται στα ρούχα τους. Η σημερινή μέρα μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στον τρόπο που κατασκευάζονται τα ρούχα και μπορεί να πιέσει και άλλες εταιρείες ρούχων να ακολουθήσουν στον στόχο της απάλειψης των τοξικών ουσιών από τη γραμμή παραγωγής ως το 2020» , δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Η ΖARA έρχεται τώρα να προστεθεί στις εταιρείες Nike, Adidas, Puma, H & M, M & S, C & A και Li-Ning όπου έχουν ήδη δεσμευτεί να εξαλείψουν τα τοξικά από την παραγωγή τους. Ωστόσο, χρειάζεται και οι άλλες κορυφαίες εταιρείες ειδών ένδυσης να ανταποκριθούν στην επείγουσα ανάγκη να γυρίσουν ανάλογα την παραγωγή τους και να μην απορρίπτουν πλέον τοξικά στο νερό, τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες. Ελέγξαμε τα δείγματα 20 κορυφαίων εταιρειών ρούχων και εντοπίσαμε τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που διασπώνται στο περιβάλλον για να σχηματίσουν τοξική ρύπανση. Οι εταιρείες αυτές μπορούν όμως να αποτελέσουν μέρος της λύσης, αφού σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους μπορούν να στραφούν σε μη-επικίνδυνα εναλλακτικές λύσεις.
 
Ο κόσμος έχει δύναμη και το απέδειξε! Δυστυχώς όμως, οι απορρίψεις τοξικών από τα εργοστάσια ρούχων συνεχίζονται. Και ενώ η ΖARA είναι σημαντική, χρειάζεται τώρα περισσότερες εταιρείες να αναγνωρίσουν το πρόβλημα ενεργώντας σύμφωνα με τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Οι cyber-ακτιβιστές, οι εθελοντές, οι fashionistas, οι bloggers και οι χρήστες των social media θα επιστρέψουν, απαιτώντας μόδα χωρίς τοξικά!