Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Καταδικασμένα σε ασιτία 300 σκυλιά στην Κοζάνη μέσα σε δύο «καταφύγια»



Ο Βαγγέλης Λιάνας, μέλος του φιλοζωικού συλλόγου Κοζάνης «Στοργή» κάνει έκκληση για τη σίτιση των ζώων, που ζουν στο Καταφύγιο Ζώων Κοζάνης, το οποίο δημιούργησαν οι εθελοντές του συγκεκριμένου σωματείου σ’ ένα περιφραγμένο χωράφι τρία χιλιόμετρα εκτός της πόλης της Κοζάνης.
Τα 250 σκυλιά υποσιτίζονται εδώ και καιρό αφού οι οικονομικές δυνατότητες των εθελοντών έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Λιάνα τα ζώα εδώ και τέσσερις μέρες δεν...
τρέφονται και τους δίνουν μόνο λίγο γάλα για ν’ αντέξουν το κρύο!
Στο καταφύγιο της «Στοργής»
Όμως δεν υποφέρουν μόνο τα ζώα, που ζουν έγκλειστα στο ιδιωτικό καταφύγιο, αλλά αργοπεθαίνουν και αυτά – τα περίπου 50 – που ζούν μέσα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Κοζάνης.
Δημιουργήθηκε πριν από 3 μήνες στον χώρο του πρώην στρατόπεδο Ρωμανέλη. Και αυτά τα ζώα ζουν για όσο αντέξουν χωρίς ή με ελάχιστη τροφή. Τα άρρωστα αργοπεθαίνουν αφού συμβεβλημένος κτηνίατρος δεν υπάρχει και ο Δήμος Κοζάνης δεν πληρώνει κανέναν για τις απαραίτητες κτηνιατρικές πράξεις!
Στα μέσα Δεκεμβρίου ο κ. Λιάνας έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό με νεκρά και ετοιμοθάνατα ζώα εντός του Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Κοζάνης.
Τα άρρωστα αργοπεθαίνουν, ένα ήταν μισοφαγωμένο αν και μέσα σε κλουβί.
Στο καταφύγιο του Δήμου Κοζάνης
Όπως καταγγέλλεται ο Δήμος Κοζάνης δεν επιτρέπει ούτε την είσοδο των εθελοντών στο δικό του «καταφύγιο» αλλά δεν βοηθάει ούτε το έργο εκείνων, οι οποίοι λόγω της ευαισθησίας τους έχουν επωμιστεί τις ευθύνες της αδιάφορης δημοτικής αρχής, ώστε τα 250 ζώα της «Στοργής» τουλάχιστον να ταΐζονται.
Βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε να αναφέρουμε, ότι η συγκέντρωση ζώων  εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αστείρωτα, όπως ο ίδιος ο κ. Λιάνας έχει παραδεχτεί, μέσα σε περιφραγμένους χώρους είναι επιζήμια για τα ίδια τα σκυλιά.
Ναι μεν ο θάνατος τους από φόλα στο φυσικό τους περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από βέβαιος, όμως το να συσσωρεύεις ζώα, ενώ δεν έχεις την οικονομική ή τη διαχειριστική δυνατότητα να τα ταΐσεις, να τα στειρώσεις, να τα γιατρέψεις, να τα δώσεις για υιοθεσία είναι κάτι περισσότερο από εγκληματικό και θυμίζει τις πρακτικές που εφαρμόζουν συλλέκτες.
Οι φωτογραφίες μέσα από το Καταφύγιο Ζώων Κοζάνης του φιλοζωικού συλλόγου «Στοργή» δείχνουν πόσο εξαιρετικά αδύνατα είναι αυτά τα 250 σκυλιά, γιατί δυστυχώς με χάδια μόνο δεν χορταίνει κανείς.
Στο καταφύγιο της «Στοργής»
Οι ευθύνες του Δήμου Κοζάνης είναι τεράστιες όμως δεν είναι φιλοζωία το να αναλαμβάνεις την ευθύνη της ζωής αυτών των σκυλιών και τελικά να τα καταδικάζεις στην ασιτία.
Ο Βαγγέλης Λιάνας κάνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να προσφέρουν κροκέτες, μακαρόνια, ξηρά τροφή δηλαδή ό,τι μπορεί ο καθένας, ώστε να δοθεί τροφή στα ζώα και να αντέξουν στο κρύο.
Όποιος μπορεί να βοηθήσει με την προσφορά τροφών ας επικοινωνήσει με τον κ. Λιάνα στο τηλέφωνο: 6981090415. Η διεύθυνση, που μπορείτε, να στείλετε τροφές είναι η εξής: Επταχωρίου 6, Τ.Κ. 50100 Κοζάνη, υπ’ όψιν Βαγγέλη Λιάνα.
Διαμαρτυρηθείτε στον Δήμο Κοζάνης για την εξαθλίωση των ζώων στο τηλέφωνο: 2461350300 ή στείλτε email: dhmos@kozanh.gr.

zoosos.gr