Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Προστατευόμενα δάση μετατρέπονται σε... καυσόξυλα

Πολυετή και σπάνια είδη δέντρων και φυτών από προστατευόμενους εθνικούς δρυμούς γίνονται καυσόξυλα για τα τζάκια λόγω κρίσης. Η οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει πολλούς λαθροϋλοτόμους ντόπιους αλλά και "εισαγόμενους"... από γειτονικές χώρες, μέχρι τις παρυφές των εθνικών πάρκων και δρυμών της Βόρειας Ελλάδας.

Τα πολύτιμα αυτά δέντρα γίνονται ξυλεία είτε για ίδια χρήση -θέρμανση σε κατοικίες- είτε και για εμπορία καυσόξυλων.

Η οικονομική κρίση έχει γίνει πλέον περιβαλλοντική. Η φύλαξη και οι προσπάθειες των δασικών αρχών δεν αρκούν καθώς με πενιχρά πολλές φορές μέσα πρέπει να φυλάσσονται περιοχές εκατοντάδων χιλιάδων ή και... εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Πολλές φορές, τα δέντρα που κόβονται είναι τόσο σπάνια που δεν θα ξαναφυτρώσουν ποτέ ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται πιθανές επιπτώσεις της αποψίλωσης των δέντρων στο τοπικό προστατευόμενο οικοσύστημα (π.χ. στην ορνιθοπανίδα), ενώ σε άλλες, το μόνο που κρατάει τους λαθροϋλοτόμους μακριά από τα δάση είναι η δυσπρόσιτη θέση τους, τα μεγάλα υψόμετρα ή οι κακές καιρικές συνθήκες καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο αριθμεί μια σειρά σημαντικών εθνικών δρυμών που έχουν πέσει θύματα των λαθροϋλοτόμων:

Η περιοχή των Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα.

Ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας, έκτασης 388.000 στρεμμάτων. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσά τους σπάνια και απειλούμενα.

Η σημασία, ωστόσο, του Πάρκου, δεν πτοεί τους λαθροϋλοτόμους, που είτε από ανάγκη -στην περίπτωση των ανθρώπων που θέλουν να ζεστάνουν το σπίτι τους- είτε για το κέρδος, διεισδύουν σε ολοένα μακρινότερα σημεία του Πάρκου.

Όλυμπος: Λαθροϋλοτόμοι στους πρόποδες του Βουνού των Θεών

Το Βουνό των 12 Θεών, ο Όλυμπος, συμπεριλήφθηκε -από το έγκυρο βρετανικό περιοδικό 'Ecologist"- στη λίστα των 10 καλύτερων εθνικών πάρκων της Ευρώπης (έχοντας επιλεγεί ανάμεσα σε 359), ενώ η Unesco τον χαρακτήρισε "διατηρητέο οικοσύστημα της παγκόσμιας βιόσφαιρας". Κι όμως: οι λαθροϋλοτόμοι έχουν φτάσει μέχρι τους πρόποδες του Ολύμπου και τις παραολύμπιες περιοχές. Τα κρούσματα αφορούν περιοχές μέχρι τα 1000 μέτρα.

Ροδόπη: Αποψιλώνοντας το Δέλτα του Νέστου

Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης απλώνεται σε έκταση 1.731.150 στρεμμάτων, οι δε προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου και λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας εκτείνονται σε περίπου 726.000 στρέμματα. Οι λαθροϋλοτόμοι κόβουν με βάση ένα κριτήριο: τι είναι πιο κοντά τους και πιο εύκολο να μεταφερθεί. Δεν καταλαβαίνουν από προστατευόμενες περιοχές. Κρούσματα σημειώνονται στο Δέλτα του Νέστου, σε δέντρα που είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν: πλατάνια, δρύες, φράξους.

Πρέσπες: Εγχώρια και εισαγόμενη λαθροϋλοτομία

Στο Τριεθνές Ελλάδας-Αλβανίας-πΓΔΜ, στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού δρυμού των Πρεσπών, η λαθροϋλοτομία δεν είναι απότοκο μόνο της οικονομικής κρίσης, αν και εντείνεται από αυτή. Επίσης, οι λαθροϋλοτόμοι δεν είναι μόνο ...εγχώριας προέλευσης όπως σε άλλες περιοχές, αφού "συνάδελφοί" τους έρχονται και από γειτονικές χώρες, κυρίως από Αλβανία.

Πίνδος: Ο καιρός και η γεωγραφία, προστάτες των δασών

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου περικλείει -μεταξύ άλλων- στα όριά του δύο εθνικούς δρυμούς, του Βίκου- Αώου και της Πίνδου (Βάλια Κάλντα), 11 περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και το δυτικό τμήμα του Νομού Γρεβενών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χερσαίες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, συνολικής έκτασης 1.969.741 στρεμμάτων.

Την περιοχή αυτή την προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της, αλλά και οι κακές καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χειμώνα, αν και ούτε σε αυτή την περίπτωση λείπουν τα, μεμονωμένα ευτυχώς, κρούσματα λαθροϋλοτομίας.

attacktv.gr