Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τασμανία: Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα

Εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες στο νησί της Τασμανίας, στο νότο της Αυστραλίας, αναγκάστηκαν να φτάσουν έως τη θάλασσα, για να ξεφύγουν από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που καίνε κοντά στη ίσαλο γραμμή του νησιού.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι επιβιβάστηκαν σε σκάφη αναψυχής και μεταφέρθηκαν 50 χιλιόμετρα βόρεια του Χόμπαρτ, την πρωτεύουσα της πολιτείας. Πολλοί άλλοι, όπως δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε βάρκες μέσα στη θάλασσα για την ασφάλεια τους.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές αναφέρουν έναν νεκρό ο οποίος... παγιδεύτηκε στις φλόγες σε δασική περιοχή. «Ο ουρανός είναι απλά κόκκινος. Καίγονται τα πάντα μέχρι την ίσαλο γραμμή. Είναι απλά απίστευτο», μετέδωσε το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Την Παρασκευή, η πρωτεύουσα του νησιού Χόμπαρτ, κατέγραψε θερμοκρασία πάνω από 41 βαθμούς, που είναι η υψηλότερη από την τήρηση αρχείων η οποία άρχισε το 1883. Αλλά και πολλές άλλες περιοχές στην Αυστραλία είναι στο έλεος του καύσωνα ρεκόρ.

«Να είστε καλά και να μείνετε σε ασφαλή σημεία, καθώς αντιμετωπίζουμε υπερβολική ζέστη γύρω μας», έγραψε στο twitter η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, που επισήμανε επίσης, ότι οι πολίτες πρέπει να ακούνε τις προειδοποιήσεις για τον μεγάλο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

ΠΗΓΗ