Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Χιλιάδες έλεγχοι στην Ε.Ε. για το διατροφικό σκάνδαλο

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πραγματοποιήσουν χιλιάδες ελέγχους στα προμαγειρεμένα φαγητά με βοδινό κρέας για να εξακριβωθεί αν περιέχουν κρέας αλόγου, την ώρα που... το διατροφικό σκάνδαλο επεκτείνεται.

Τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν χθες να πραγματοποιήσουν σχεδόν 2.250 ελέγχους. Κάθε χώρα θα διενεργήσει από 10 έως 150 ελέγχους κυρίως στο επίπεδο των διανομέων προϊόντων διατροφής, που προορίζονται για τους καταναλωτές.

Στη Βρετανία έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις βιομηχανίες του τομέα διατροφής. Αλογίσιο κρέας βρέθηκε σε 29 προϊόντα που θεωρητικά περιείχαν βοδινό, από συνολικά 2.501 δείγματα.

Και σε νέες χώρες αναφέρθηκε την Παρασκευή η παρουσία αλογίσιου κρέατος σε προμαγειρεμένα φαγητά, η συσκευασία των οποίων έφερε την ετικέτα «γνήσιο βοδινό».

Στην Αυστρία οι αρχές εντόπισαν... ίχνη αλογίσιου κρέατος σε τορτελίνια που υποτίθεται περιείχαν βοδινό. Στη Νορβηγία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ NorgesGruppen ανακοίνωσε ότι κρέας αλόγου ανιχνεύθηκε σε λαζάνια που πωλούνταν στα καταστήματά της τα οποία και αποσύρθηκαν από τα ράφια.

Στη Δανία το αρμόδιο υπουργείο για τη διατροφή διεξάγει έρευνα σε ένα σφαγείο που μπορεί να συμπεριέλαβε αλογίσιο κρέας στο κρέας που παρουσιαζόταν ως βοδινό και πωλείτο σε εταιρίες παρασκευής πίτσας.

Στην Ολλανδία έρευνα διεξήχθη χθες στο νότο σε εργοστάσιο που αναμίγνυε κρέας αλόγου και βοδινού πριν το μεταπωλήσει ως «γνήσιο βοδινό». «Η εταιρεία μετέτρεπε κουφάρια αλόγων από την Ολλανδία και την Ιρλανδία σε κομμάτια κρέατος και τα ανακάτευσε με κομμάτια βοδινού κρέατος», ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Άλλες χώρες που έχουν πληγεί έως τώρα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Σουηδία. Μέχρι σήμερα οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, το σκάνδαλο αφορά 750 τόνους κρέατος εκ των οποίων οι 550 χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τουλάχιστον 4,5 εκατομμυρίων πακέτων νοθευμένου φαγητού σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.