Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μυστηριώδης κολλώδης ουσία σκοτώνει εκατοντάδες πτηνά στη Βρετανία

Προβληματισμό προκαλεί στη Βρετανία ο εντοπισμός εκατοντάδων πτηνών, τα οποία ξεβράστηκαν στις νότιες ακτές της χώρας καλυμμένα με μια κολλώδη λευκή ουσία.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα πρώτα νεκρά πτηνά βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης, όμως ακολούθησαν χιλιάδες άλλα – ζωντανά και νεκρά. Έως το Σάββατο το βράδυ, οι ειδικοί της Βασιλικής Εταιρείας Εναντίον της Κακοποίησης των Ζώων (RSPCA) προσπαθούσαν να καθαρίσουν 250 και πλέον θαλασσοπούλια.
«Είναι απαίσιο», έλεγε μία νεαρή εθελόντρια αναφερόμενη στην ουσία. «Δεν γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, είναι άοσμο και δεν μπορούμε να το δούμε την ώρα που εξαπλώνεται».
Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, καθώς η διεύθυνση του ανέμου άλλαξε, με αποτέλεσμα τα πτηνά να παρασύρονται στα... ανοιχτά, όπου είναι δύσκολο για τους διασώστες να τα φθάσουν. «Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των νεκρών πτηνών», εκτίμησε μιλώντας στο BBC η Έμα Ρανς από το ίδρυμα προστασίας της άγριας ζωής, στο Ντόρσετ.
Οι αρχές και οι κτηνίατροι παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τι είναι η κολλώδης ουσία που σκότωσε εκατοντάδες πτηνά και καθήλωσε χιλιάδες άλλα ή ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της μακροπρόθεσμα. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η μαργαρίνη μοιάζει να την απομακρύνει και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δώσουμε στα πτηνά μια ευκαιρία να επιβιώσουν», δήλωσε ο Πίτερ Βεν, διευθυντής του τοπικού κέντρου της RSPCA.
Σύμφωνα με επιστήμονες της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Βρετανίας, πρόκειται για κάποιο τύπο εξευγενισμένου ορυκτέλαιου, το οποίο έχει σχέση με τη βαζελίνη. Η ακτοφυλακή πραγματοποίησε ελέγχους στην περιοχή, όμως δεν εντόπισε πετρελαιοκηλίδα. Υποψιάζεται πάντως ότι κάποιο πλοίο ξέπλυνε και άδειασε – παράνομα - τις δεξαμενές του στη Μάγχη.
tvxs