Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αμφίβολα βιολογικά αυγά ενόψει του Πάσχα

Μετά το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος, σειρά έχουν τώρα τα αμφίβολης ποιότητας βιολογικά αυγά που κυκλοφορούν στη γερμανική αγορά ενόψει του Πάσχα. Οι έλεγχοι δεν είναι πάντα επαρκείς.
«Δεν υπάρχει έλλειψη κανόνων για τις ... φάρμες βιολογικών αυγών» δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίλσε Άιγκνερ από τις Βρυξέλλες. Απεναντίας τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στα βιολογικά προϊόντα στη Γερμανία «είναι πολύ αυστηρό». Το πρόβλημα είναι ωστόσο η ελλιπής εφαρμογή του από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές των γερμανικών κρατιδίων. Πόσο περίπλοκες όμως είναι οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων, εν προκειμένω των βιολογικών αυγών; Μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία με αφορμή τους ποιοτικούς ελέγχους των αυγών που βρίσκονται στα «βιολογικά» ράφια της αγοράς λίγο πριν το Πάσχα.
Περίπλοκη διαδικασία πιστοποίησης
Περίπλοκη η διαδικασία ελέγχων και πιστοποίησηςΠερίπλοκη η διαδικασία ελέγχων και πιστοποίησης
Όταν αγοράζει κανείς βιολογικά αυγά στη Γερμανία σημαίνει πως αυτά πρέπει να φέρουν συγκεκριμένη «πράσινη» ετικέτα. Η ετικέτα πιστοποιεί ότι το κάθε αυγό έχει περάσει από συγκεκριμένη ελεγκτική διαδικασία για τη διακρίβωση της βιολογικής του προέλευσης. Μία κλίμακα από το 0 έως το 3 περιγράφει την ταυτότητα του αυγού, παρέχοντας πληροφορίες για τη διαδικασία εκτροφής των πουλερικών, την τροφή τους, τον τρόπο φύλαξής τους, αν μεγαλώνουν σε κλουβί ή αν είναι ελευθέρας βοσκής, ή αν είναι ειδικότερα οργανικής προέλευσης. Τέλος ένας ειδικός κωδικός με γράμματα πληροφορεί τους καταναλωτές για τη χώρα προέλευσης: DE για τη Γερμανία, ΑΤ για την Αυστρία κλπ.
Τελευταία ακούγονται αιτιάσεις για πολλές φάρμες εκτροφής πουλερικών που φέρονται ως βιολογικές. Ο Τζόις Μέβιους από τον Σύνδεσμο Καλλιεργητών Βιολογικών Προϊόντων (BÖLW) αναφέρει ότι πολλά γερμανικά εκτροφεία, μολονότι συστήνονται στο αγοραστικό κοινό ως βιολογικά, στην πραγματικότητα δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές βιολογικής εκτροφής π.χ. ως προς τις συνθήκες εκτροφής και σίτισης των ζώων. Σύμφωνα με τον BÖLW πολλές υποθέσεις τέτοιων εκτροφείων εκκρεμούν στη γερμανική δικαιοσύνη.
Ποινές για παραπλάνηση των καταναλωτών
Aμφιβολίες γεννούν οι ενδείξεις «bio» στα αυγά των γερμανικών σουπερμάρκετAμφιβολίες γεννούν οι ενδείξεις «bio» στα αυγά των γερμανικών σουπερμάρκετ
Εάν τελικά κριθεί ότι συγκεκριμένες εταιρείες βιολογικών αυγών έχουν παρανομήσει, αθετώντας τις προβλεπόμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τότε θα κληθούν να υποστούν αστικές και ποινικές συνέπειες. Περισσότερο προβληματική είναι η αναγραφή της «οργανικής προέλευσης»με την ένδειξη «0» της σχετικής ποιοτικής κλίμακας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατηγορία βιολογικών αυγών που παράγονται κατόπιν ιδιαίτερης φυσικής διεργασίας. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από κότες που τρέφονται επίσης με προϊόντα οργανικής προέλευσης και με τους ελέγχους ποιότητας να αφορούν το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας, από τη βοσκή μέχρι το αυγό.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι εξαιρετικά λεπτομερής και αυστηρή ως προς την πιστοποίηση των οργανικών αυγών. Εντούτοις υπάρχουν υπόνοιες στη Γερμανία ότι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά αυτά πλαίσια. Το θετικό πάντως είναι πως μετά το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας στην Ευρώπη, οι ποιοτικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς θα ενταθούν.
Deutsche Welle via Οικοαντίσταση