Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πάρος: Την άφησαν να πεθάνει μακριά από την ακτή;


Η θαλάσσια χελώνα, που βλέπετε στη φωτογραφία, εντοπίστηκε προχθές νεκρή στην περιοχή της Μακριάς Μύτης στην Αλυκή της Πάρου σε απόσταση περίπου...
30 μέτρων από την ακτή. Το νεκρό θαλάσσιο ερπετό είναι βέβαιο ότι δεν σύρθηκε μόνο του μέχρι εκεί. Δίπλα του βρέθηκε το ματωμένο σεντόνι με το οποίο οι άνθρωποι το κουβάλησαν στο σημείο που εντοπίστηκε από κατοίκους, για να το αφήσουν να πεθάνει, αν αυτό δεν είχε συμβεί ακαριαία (ώστε να το κρύψουν).
Η χελώνα πιθανότατα τραυματίστηκε από δίχτυα αλιευτικού ή από δυναμίτη. Το βέβαιο είναι δεν υπήρχε καμιά ελπίδα να επιζήσει χωρίς τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων και μάλιστα τόσο μακριά από τη θάλασσα.
Η θαλάσσια χελώνα μήκους περίπου ενός μέτρου ζούσε στις βραχονησίδες Παντερονήσια, αφού λουόμενοι την έβλεπαν συχνά στην περιοχή. Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδη απειλούμενα με εξαφάνιση και περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των απειλούμενων ειδών που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUNC).
Οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου, που μας ενημέρωσαν για το συμβάν, τονίζουν ότι έχουν στη διάθεση τους επιπλέον φωτογραφικό υλικό που δείχνει το ματωμένο σεντόνι με το οποίο άνθρωποι απομάκρυναν το ζώο από την ακτή αφήνοντας το πεθάνει…
Το πτώμα της χελώνας μύρισε ο σκύλος ενός κατοίκου της περιοχής και τον οδήγησε μέχρι εκεί. Για το συμβάν ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Πάρου.