Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ποιοί θέλουν τα ελληνικά πετρέλαια- Ποιό θα είναι το όφελος του λαού;

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
Άρχισε στην τηλεόραση και σε όλα τα ΜΜΕ, το σηριαλ περι των ελληνικών πετρελαίων. Το μεγαλο ερωτημα που γιεννιεται ειναι: Τι θα ωφεληθει ο λαος απο αυτη την εκμεταλλευση;
Ας δουμε το παραδειγμα της Νιγηριας για να καταλαβουμε τι μας περιμενει:
Ένα κλασικό πρόσφατο παράδειγμα «κατάρας πόρων» αποτελεί η Νιγηρία. Οι ντόπιοι φύλαρχοι, κατάντησαν υπάλληλοι σε πετρελαϊκές εταιρίες, και ο πολύς λαός εξακολουθεί να ζει με 1 δολάριο την ημέρα.

Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου έχουν εκβραστεί από τους παραποτάμους του Δέλτα του Νίγηρα στη θάλασσα, καταστρέφοντας κυριολεκτικά το οικοσύστημα. Το ΔΝΤ βρίσκεται ακόμη εκεί, σε αυτή τη χώρα, μετά από δυο γενναία «κουρέματα» του χρέους της, το οποίο δημιούργησαν οι τράπεζες ...
παρέχοντας αφειδώς δάνεια προς την ελίτ και την ηγεσία, οι οποίες τράπεζες πρώτες εγκαταστάθηκαν εκεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εξάρτηση, και κατόπιν την εισρόφηση μέσω των κονσόρτσιουμ που συμμετείχαν,  των πόρων του δεμένου σε αυτές πλέον, «Νιγηριανού κράτους».
Το οποίο χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως διεφθαρμένο όπως και ο λαός, χωρίς όμως να μιλά κανείς για τους διαφθορείς.
Ακόμη ο νιγηριανός λαός πληρώνει πανάκριβα την βενζίνη.
Να σημειωθεί οτι οι μεγάλες αδελφές εχουν βρει ενα κολπο να εξαγουν το αργο πετρελαιο στο εξωτερικο (γιατι επιτηδες δεν υπαρχουν διυλιστηρια στη Νιγηρια) .
 Όπως αναφέρει ένας Νιγηριανός τραπεζίτης στην Wall Street Journal, «ο τεράστιος πλούτος, που έχει αποφέρει το πετρέλαιο στη χώρα, δεν έχει φτάσει καθόλου στον πληθυσμό της… για αυτό όλοι οι διαδηλωτές γνωρίζουν τι παίζεται».
Παράλληλα, οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις ευθύνονται για το γεγονός ότι η Νιγηρία εξάγει περισσότερα από 2 εκατ. γαλόνια αργού πετρελαίου κάθε μέρα, αλλά δε διαθέτει δικά της διυλιστήρια, οπότε αναγκάζεται να εισάγει όλα τα παράγωγα πετρελαιου που χρησιμοποιεί!
 Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή πρόσφατα η γιγαντιαία ολλανδική εταιρεία πετρελαίου Shell προκάλεσε τη διαρροή 1 έως 2 εκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου στον ωκεανό έξω από τις ακτές της Νιγηρίας, επίσης ως αποτέλεσμα ενός βιομηχανικού ατυχήματος.

Ήταν η χειρότερη διαρροή στη Νιγηρία στα τελευταία 13 έτη σε ένα τμήμα της χώρας όπου το πετρέλαιο και η βιομηχανία φυσικού αερίου έχουν λεηλατήσει το περιβάλλον για περισσότερο από 50 έτη, σε μια κλίμακα που επισκιάζει τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού κατά πολύ. Ας αναρωτηθούμε, γιατί ένας περήφανος λαός, όπως ο Νιγηριανός, αναγκάζεται να μεταναστεύει και στην χώρα μας, καταφεύγοντας ακόμη και στην παρανομία για να επιβιώσουν.
Αν αναλογιστουμε τον τροπο που ξεπουληθηκε ο ελληνικος χρυσος ή ακομη και οι ελληνικοι δρομοι στους μεγαλοεργολαβους, εγχωριους και εκ της αλλοδαπης, τοτε πρεπει να ειμαστε πολυ καχυποπτοι για το μεγαλο φαγοποτι που εχει να γινει με τα ελληνικα πετρελαια.

Ας δουμε τους υποψηφιους εκμεταλλευτες του ορυκτου μας πλουτου:
Kοινοπρακτικά σχήματα αποτελούμενα από ελληνικούς και ξένους ομίλους (  από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, τον Καναδά και την Ιταλία), Αξίζει αναφοράς η συμμετοχή της Schlumberger, κορυφαίας εταιρίας γεωτρήσεων   παγκόσμια.

Συγκεκριμένα, οι προσφορές που κατατέθηκαν είναι οι εξής:

1. περιοχή Ιωαννίνων :
  • ΕΛΠΕ–Edison (Ιταλία)- Melrose Resources (Βρετανία)
  • Energean Oil (εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) - Petra Petroleum (Καναδάς) και Schlumberger - Arctic- Hunter Energy- KO Enterprises
  • Chariot Oil and Gas

2.  περιοχή  Κατάκολου:
  • Energean Oil - Troian Oil (Βρετανία) – Schlumberger
  • Greek Oil Energy Ventures.

3. περιοχή Πατραϊκού Κόλπου:
  • ΕΛΠΕ –Edison –Melrose
  • Chariot (Βρετανία)
  • Energean Oil- -Troian Oil- Schlumberger
Με τις υγείες τους....

 Οικολογική ομάδα του Κινήματος Δεν Πληρώνω
www.kinimadenplirono.gr