Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Οι Νεάντερταλ έζησαν και στη Μάνη

Βρέθηκαν οστά και εργαλεία σε σπήλαιο
Οι Νεάντερταλ έζησαν και στην περιοχή της Μάνης αποφαίνεται μια ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών που βρήκε οστά και εργαλεία τα οποία χρονολογούνται προ 39.000 έως 100.000 ετών. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανασκαφή στο μεσο-παλαιολιθικό σπήλαιο Καλαμάκια, που φθάνει σε βάθος 20 μέτρων, και εντόπισαν λίθινα εργαλεία, πλούσια πανίδα και ανθρώπινα οστά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές εποχές.
Ειδικότερα, ανακαλύφθηκαν ...
δέκα δόντια κι ένα τμήμα κρανίου, που προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά, που θεωρούνται Νεάντερταλ με βάση την μορφολογία των οστών, καθώς και με βάση τα ίχνη της τροφής πάνω σε αυτά, που παραπέμπουν σε διατροφή παρόμοια με εκείνη των μακρινών συγγενών του ανθρώπου.
Τα 14 οστά που ανακαλύφθηκαν, περιλαμβάνουν τμήματα ποδιών με ίχνη από δαγκώματα πάνω τους, ενώ τα δόντια, που μοιάζουν έντονα να προέρχονται από Νεάντερταλ, φέρουν πάνω τους σημάδια, τα οποία δείχνουν ότι οι παλαιολιθικοί εκείνοι κάτοικοι του σπηλαίου ήσαν τόσο κρεατοφάγοι όσο και φυτοφάγοι.
Όσο για τα εργαλεία που βρέθηκαν, περιλαμβάνουν ξέστρα από πυρόλιθο, χαλαζία και κοχύλια, ενώ τα λίθινα εργαλεία έχουν σχήμα τυπικό των τεχνουργημάτων των Νεάντερταλ. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα προηγούμενης ανασκαφής γειτονικό σπήλαιο Λακωνίς που είχε φέρει στο φως δόντι από Νεάντερταλ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στη Μάνη οι Νεάντερταλ και οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (Homo sapiens) είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τους δρόμους τους και πιθανώς να αλληλεπιδράσουν.
Εισήλθαν στο έδαφος της Ευρώπης πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από τους προγόνους μας και έζησαν στη γηραιά ήπειρο έως πριν από 35.000 χρόνια τουλάχιστον.
“Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πιο πιθανή διαδρομή εξάπλωσης στην Ευρώπη των πρώτων συγχρόνων ανθρώπων και των πιο πρώιμων ανθρωπιδών από την Αφρική μέσω της εγγύς Ανατολής”, δήλωσε η Κατερίνα Χαρβάτη επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Human Evolution".
Από την έρευνα προέκυψε επίσης πως ακόμα και στο απόγειο των παγετώνων, στο σπήλαιο Καλαμάκια στη Μάνη επικρατούσε ένα ήπιο κλίμα, που επέτρεπε τη διαβίωση πολλών ζώων.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ