Σύμφωνα με τους New York Times, υπόγεια ύδατα «εισβάλλουν» μέσα στα κτήρια των ... κατεστραμμένων αντιδραστήρων με ρυθμούς 280 λίτρων ανά λεπτό. Εκεί ρυπαίνονται από ραδιενέργεια και πρέπει να γίνει απάντληση άμεσα προκειμένου να μην πλημμυρίσει το σύστημα ψύξης. Το νερό αυτό διοχετεύεται σε εκατοντάδες τεράστιες δεξαμενές, οι οποίες ωστόσο αποτελούν προσωρινή λύση.
Μετά από διαρροές, διακοπές ρεύματος και άλλες βλάβες και προβλήματα, εκφράζονται φόβοι ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να αρχίσει να καταρρέει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού που, όπως προειδοποίησαν ειδικοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ενδέχεται να διαρκέσει έως και 40 χρόνια.
Την ανησυχία της για το γεγονός ότι, δύο χρόνια μετά από το πυρηνικό ατύχημα, δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόδοος, εξέφρασε και η Greenpeace. «Η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη και τα μέτρα που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και την TEPCO συνιστούν προσωρινές λύσεις», δήλωσε στο Associated Press η Χισάγιο Τακάντα από το ιαπωνικό παράρτημα της οργάνωσης. «Το ζήτημα με το ραδιενεργό νερό είναι πολύ σοβαρό και ανησυχούμε ιδιαιτέρως. Είμαστε επίσης εξοργισμένοι γιατί έχουν περάσει δύο χρόνια και όλοι επιμένουν ότι τα πάντα είναι ασφαλή.»
Το ευχάριστο είναι ότι, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί η Greenpeace σε τρόφιμα που πωλούνται στις αγορές της Ιαπωνίας, δεν έχουν προκύψει ανησυχητικά αποτελέσματα, καθώς «τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν είναι υψηλότερα από τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η κυβέρνηση». Ωστόσο, η οργάνωση φοβάται πως «η γη και η θάλασσα δεν θα γίνουν ποτέ ξανά όπως ήταν πριν από το ατύχημα».
ΟΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ