Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Καμπανάκι για Κάδμιο στον Νέστο !!!

Υψηλές συγκεντρώσεις σε κάδμιο, έως και 50 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ανιχνεύθηκαν στα νερά του ποταμού Νέστου και αποφασίστηκε η απαγόρευση της αλιείας στο ελληνικό τμήμα του που διασχίζει τον Νομό Δράμας.

Οι δύο δειγματοληψίες που έγιναν από το τμήμα Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Δράμας, έδειξαν ότι το κάδμιο -ένα βαρύ μέταλλο επικίνδυνο για την υγεία- είναι σε εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις, γεγονός που αποδίδεται σε... βιομηχανική δραστηριότητα και ρύπανση του ποταμού στη βουλγαρική πλευρά.


«Προς το παρόν μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε, καθώς δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία της παρουσίας του καδμίου, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή και να προστατέψουμε τους πολίτες. Θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τον κόσμο και να απαγορεύσουμε την αλιεία για λόγους ασφάλειας», δήλωσε στο «Εθνος», ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γ. Ξανθόπουλος.


Η απαγόρευση της αλιείας ισχύει μόνο για τη Δράμα και την είσοδο του Νέστου στους Νομούς Καβάλας και Ξάνθης και όχι για τους παραποτάμους του. Για τους τελευταίους, άλλωστε, ισχύει η απαγόρευση αλιείας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.