Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

«Νεκρά θάλασσα» η Λίμνη Ισμαρίδα στη Ροδόπη

Βιβλικές εικόνες με χιλιάδες νεκρούς κέφαλους στη λίμνη Ισμαρίδα της Ροδόπης, η οποία γειτνιάζει με τη Βιστωνίδα.


Χιλιάδες νεκροί κέφαλοι στην επιφάνεια των νερών της λίμνης Ισμαρίδα στη Ροδόπη


Το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού αφανίστηκε και πάνω από... 18 τόνοι κέφαλων εκβράστηκαν τις τελευταίες μέρες στις όχθες της λίμνης και στις απολήξεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τον μαζικό θάνατο των ψαριών στην έλλειψη οξυγόνου, που οφείλεται πιθανόν στις καιρικές συνθήκες, και υψώνουν κραυγή αγωνίας για την άμεση απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τα οποία αποτελούν εστία ρύπανσης του νερού και απειλούν τα υπόλοιπα είδη της πανίδας.

«Πρέπει άμεσα, σήμερα κιόλας για να μην πω χθες, να απομακρυνθούν τα ψάρια, να μεταφερθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής. Μαλώνουμε εδώ και τρεις μέρες με τις υπηρεσίες και παλεύουμε με τη γραφειοκρατία. Ο καθένας δηλώνει αναρμόδιος, αλλά η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.

Τα νεκρά ψάρια δηλητηριάζουν τη λίμνη και αν τώρα μετράμε μόνο κέφαλους, σύντομα θα αφανιστεί όλη η πανίδα της λίμνης, ακόμη και τα πουλιά», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, Μάνος Κουτράκης.

Χωρίς να έχει αποκλειστεί η ανθρωπογενής δραστηριότητα και η πιθανότητα ρίψης λυμάτων στην Ισμαρίδα, οι επιστήμονες φαίνεται να καταλήγουν στις κλιματικές συνθήκες ως αιτία για την πρωτοφανή ρύπανση και τον μαζικό θάνατο των ψαριών.


Η ανοξία
Η ανοξία οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν αυτό το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την υγρασία και παρότι δεν είναι φαινόμενο άγνωστο, ωστόσο είναι πρωτοφανής η έκτασή του αλλά και η καταστροφή που προκάλεσε. Οι μετρήσεις που έγιναν από τον Φορέα έδειξαν παντελή έλλειψη οξυγόνου τόσο στο εσοδευτικό στόμιο της λίμνης όσο και στο βόρειο τμήμα της.



Προς το παρόν το φαινόμενο έπληξε τους κέφαλους και ελάχιστα άτομα βρέθηκαν νεκρά από χέλια και πεταλούδες, ενώ η κατάσταση -δυστυχώς- επιδεινώνεται, κυρίως επειδή τα νεκρά ψάρια παραμένουν στο νερό και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για τα υπόλοιπα είδη.

«Πρέπει να φύγουν τα νεκρά ψάρια και να ανοίξουν οι θύρες, ώστε να βρει το νερό διέξοδο στη θάλασσα και να ανανεωθεί. Διαφορετικά θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ αν ανοίξουν τώρα τα θυροφράγματα χιλιάδες νεκρά ψάρια θα βγουν στη θάλασσα και από εκεί στις ακτές», μας είπε ο κ. Κουτράκης.

Οι υπεύθυνοι του Φορέα απευθύνθηκαν στους δήμους προκειμένου να εξασφαλίσουν μια μεγάλη τσάπα αλλά και φορτηγά για να μαζέψουν τα ψάρια, να τα φορτώσουν στα οχήματα και να τα θάψουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.


3.200 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ 
Η «γλυκιά» λίμνη



Η λίμνη Ισμαρίδα ή αλλιώς υγρότοπος Μητρικού βρίσκεται στα δυτικά του νομού Ροδόπης, κοντά στη Βιστωνίδα. Είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη με έκταση 3.200 στρέμματα και μέσο βάθος 1,5 μ., ενώ δέχεται νερά στα βόρεια από τον ποταμό Βοσβόζη. Είναι από τις πρώτες που μπήκαν υπό προστασία στη συνθήκη Ραμσάρ για την προστασία των υγροβιότοπων.

Στα ανατολικά της περνάει ο ποταμός Λίσσος, που χύνεται στο Θρακικό πέλαγος, και στα νοτιοδυτικά της βρίσκονται οι πέντε θρακικές λιμνοθάλασσες, Ελος, Πτελέα, Αλυκή, Μέση και Ξηρολίμνη.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ