Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ουγγαρία: Συναγερμός από νέο κρούσμα άνθρακα σε βοδινό κρέας [βίντεο]

vodino anthrakas 8-7-2014Νέο κρούσμα της θανατηφόρου, σε κάποιες περιπτώσεις, νόσου του άνθρακα εντοπίστηκε σε κατεψυγμένο βόειο κρέας...

στην κομητεία Χέβες της ανατολικής Ουγγαρίας και ένα άτομο που εμφάνισε συμπτώματα λαμβάνει θεραπεία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της αργά το βράδυ της Δευτέρας η κτηνιατρική υπηρεσία NEBIH.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νόσος εντοπίστηκε σε ζώο που σφαγιάστηκε σε σπίτι. Την περασμένη εβδομάδα, κρούσμα της νόσου του άνθρακα εντοπίστηκε σε κατεψυγμένο βόειο κρέας σε διαφορετική περιοχή της ανατολικής Ουγγαρίας.
Το μολυσμένο κατεψυγμένο κρέας προερχόταν από την παράνομη σφαγή δύο ζώων σε φάρμα της πόλης Τισζαφούρεντ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων ανατολικά της Βουδαπέστης.
Η NEBIH ανέφερε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν συνδέονται και ότι τα ζώα μολύνονται μέσω των ζωοτροφών, για παράδειγμα από μολυσμένους βοσκοτόπους.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα βακτήρια του άνθρακα εξαπλώνονται ύστερα από πλημμύρες ή κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων περιόδων ξηρασίας εξαιτίας της μόλυνσης των υδάτων, ανακοίνωσε η υπηρεσία.
Ο άνθρακας ή νόσος του άνθρακα είναι μία οξεία λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο ή βάκιλο του άνθρακα. Προσβάλλει συνήθως πρόβατα, χοίρους, βοοειδή και άλογα, και γι' αυτό δύναται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε περιοχές με κτηνοτροφική οικονομία, μπορεί όμως να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος συνήθως μολύνεται από την επαφή με άρρωστα ζώα (ή με την κατανάλωση του κρέατός τους) ή με βιομηχανικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά.