Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Όλοι λέμε ΟΧΙ στη γούνα !


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας μία αύξηση των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας ενώ υπάρχουν σχέδια για δημιουργία εκτροφείων και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.




Η ανάπτυξη αυτή ...
οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική  των τελευταίων ετών υπέρ του κλάδου της γούνας με επιδοτήσεις και ευνοϊκές ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η ένταξη των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (Ν.4056/12), η δυνατότητα ένταξης της εκτροφής γουνοφόρων σε επενδυτικά σχέδια με κοινοτική ή εθνική ενίσχυση, η απλοποίηση της αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων, η παράταση της προσωρινής άδειας εγκατάστασης εκτροφής γουνοφόρων ζώων, η κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τα γουνοποιητικά προϊόντα στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, κ.λπ.

Η προνομιακή αυτή πολιτική έδωσε κίνητρα και αύξησε το ενδιαφέρον των επενδυτών με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ανοίγουν συνεχώς νέα εκτροφεία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης συμπίπτει με την γενικότερη στάση Ευρωπαϊκών χωρών που είτε απαγόρευσαν είτε βρίσκονται σε πορεία απαγόρευσης της εκτροφής.

Η συγκυρία αυτή σε συνδυασμό με την αντίδραση Ευρωπαίων πολιτών δημιουργεί ένα επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους εκτροφείς για νέες μονάδες στην Ελλάδα και οδηγεί τους εκτροφείς - με τις ευλογίες της πολιτείας -  στη χώρα μας.


Εκτροφή και θανάτωση γουνοφόρων ζώων

Το εμπόριο γούνας καταδικάζεται παγκοσμίως λόγω της βαρβαρότητας προς τα ζώα. 

Η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για τη γούνα τους είναι μια εξαιρετικά βάναυση πρακτική που πρέπει άμεσα να καταργηθεί και όχι να χρηματοδοτείται και να αναπτύσσεται. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες μινκ εκτρέφονται και θανατώνονται με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή γούνας. Αυτά τα ζώα περνούν μία πολύ σύντομη και εντελώς αφύσικη ζωή, φυλακισμένα μέσα σε μικρά μεταλλικά κλουβιά, μόνο και μόνο για να θανατωνούν όταν η γούνα τους είναι στη κατάλληλη κατάσταση. Τα μινκ, επί της ουσίας παραμένουν άγρια ζώα, τα οποία δεν προσαρμόζονται στο περιβάλλον αιχμαλωσίας των εκτροφείων και τα διάφορα προβλήματα ευημερίας τους, παραμένουν άλυτα αφού είναι ευρέως αποδεκτό ότι «τα μινκ και οι αλεπούδες υποφέρουν από τον εγκλεισμό σε κλωβούς διότι περιορίζεται η συμπεριφορά τους ως άγρια ζώα». Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα ζώα επιστρέφουν πολύ γρήγορα στη φυσική τους συμπεριφορά όταν διαφύγουν από τα εκτροφεία.

Οι συνθήκες που τα ζώα αυτά εξαναγκάζονται να υπομένουν είναι βασανιστικές, με αποτέλεσμα συχνά να τρελαίνονται από τον εγκλεισμό, να οδηγούνται στον κανιβαλισμό ή ακόμα και να τρώνε τα ίδια τους τα άκρα. Πολλά ζώα υποφέρουν από μολύνσεις στα μάτια, τραύματα στα άκρα, ανοιχτές πληγές, κομμένες ουρές, παραμορφωμένα άκρα και αυτιά, ασθένειες του στόματος, πρησμένα ούλα και πολλά άλλα.

Τα ζώα στα εκτροφεία γούνας συστηματικά παρουσιάζουν στερεοτυπική συμπεριφορά (όπως ο βηματισμός κατά μήκος της μιας πλευράς του κλουβιού τους, οι συνεχείς κυκλικές κινήσεις, το κυκλικό κούνημα του κεφαλιού, κ.λπ.) και φαινόμενα αυτοακρωτηριασμού. Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις βρεφοκτονίας και κανιβαλισμού.

Παρόλο που η βιομηχανία γούνας υποστηρίζει ότι τέτοιες αφύσικες συμπεριφορές έχουν περιοριστεί μέσω (υποτυπώδους) εμπλουτισμού των κλουβιών, υλικό από πρόσφατες έρευνες δείχνει ότι τέτοιες αφύσικες συμπεριφορές και περιστατικά αυτοτραυματισμών, συνεχίζουν να υφίστανται στα εκτροφεία γούνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1) http://www.youtube.com/watch?v=rMORFQRy-zg·                  

Επιπρόσθετα στην ταυτοποίηση αφύσικων συμπεριφορών, πρόσφατες έρευνες σε εκτροφεία γούνας αποκάλυψαν μια σειρά σημαντικών προβλημάτων υγείας και ευζωίας στα εκτροφεία που ερευνήθηκαν:

  • Απεριποίητες, σοβαρές μολύνσεις στα μάτια, στη μύτη και στα αυτιά των ζώων
  • Ανωμαλίες στα ούλα και στην περιοχή γύρω από τα δόντια,  έντονα ερεθισμένα ούλα
  • Ανοιχτές πληγές, κοψίματα και τραυματισμοί
  • Απώλεια ουρών ή / και άκρων
  • Παραμορφωμένα άκρα
  • Κανιβαλισμός νεκρών αδερφών ή απογόνων
  • Σαπισμένα πτώματα που έχουν αφεθεί μέσα σε κλουβιά με ζωντανά ζώα
  • Κουτσά ζώα
  • Διαλυμένα κλουβιά με αιχμηρά σύρματα και πλέγματα που βρίσκονται εντός του περιβάλλοντος που ζουν τα ζώα
  • Άδειες, βρόμικες ή / και διαλυμένες ποτίστρες


Η θανάτωση των ζώων στα εκτροφεία γούνας συμβαίνει όταν η γούνα τους είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και κάθε ελάττωμα έχει εξαφανιστεί. Στις επιτρεπόμενες μεθόδους θανάτωσης συμπεριλαμβάνονται:

  • Πλήγμα στο κρανίο με κρούση
  • Διοξείδιο του άνθρακα σε υψηλή συγκέντρωση
  • Μονοξείδιο του άνθρακα καθαρό
  • Μονοξείδιο του άνθρακα με άλλα αέρια
  • Ηλεκτροπληξία (χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο ζώο στο στόμα και τον πρωκτό)
Τα μινκ, που κατά βάση θανατώνονται με αέρια, είναι ημιυδρόβια ζώα και έχουν φυσιολογία ανεπτυγμένη κατά τέτοιο τρόπο που τους επιτρέπει να κρατούν την αναπνοή τους. Τα μινκ έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα τους και είναι επιρρεπή στην υποξία, γεγονός που σημαίνει ότι υποφέρουν σημαντικά κατά τη διαδικασία θανάτωσης με αέρια (Raj, M., Mason, G. (1999). Reaction of farmed mink (Mustela vison) to argon-induced hypoxia. Veterinary Record).

Κτηνίατροι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τη χρήση αυτών των αερίων λόγω διαφόρων αιτιών (μεταξύ των οποίων η μακρά περίοδος που απαιτείται μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους τα ζώα και οι πρακτικές δυσκολίες στην επίτευξη αξιόπιστης υψηλής συγκέντρωσης αερίου στο χώρο θανάτωσης) και χαρακτηρίζουν τη χρήση αυτών των αερίων επώδυνη και μη αποδεκτή μέθοδο θανάτωσης ζώων.
Η θανάτωση με ηλεκτροπληξία απαιτεί σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό του ζώου αλλά και τη χρήση ηλεκτροδίων τα οποία εισάγονται στο ζώο μέσα από τα ανοίγματά του και υπάρχει το ενδεχόμενο έντονου πόνου και έντονης αγωνίας για το ζώο.

Εν όψει της έμφυτης και αχρείαστης βαναυσότητας που περιλαμβάνεται στην εκτροφή και θανάτωση των γουνοφόρων ζώων, η απαγόρευση της εκτροφής τους είναι επιβεβλημένη.

Η Κίνηση Για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας και η Πρωτοβουλία Πολιτών «Η Καστοριά Λέει Όχι στην Γούνα», σε κοινή τους επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία και τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις ζητούν την άμεση διακοπή κάθε επενδυτικού σχεδίου που αφορά ίδρυση νέου εκτροφείου ή επέκταση υφιστάμενου, την απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, και την σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στη Δυτική Μακεδονία.
Στην επιστολή επίσης αναφέρονται:
  • Οι επιπτώσεις τόσο από την εκτροφή όσο και από την επεξεργασία των γουνοδερμάτων στο περιβάλλον, το ενεργειακό κόστος του κλάδου της γούνας και η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
  • Οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα με την αποδυνάμωση ή ακόμα και την εξαφάνιση διαφόρων ειδών, την εισαγωγή ξενικών ειδών στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις για τις γύρω δραστηριότητες του ανθρώπου.
  • Οι αντιδράσεις κατοίκων, τοπικών παραγόντων και οργανώσεων για τη λειτουργία των εκτροφείων σε άλλες χώρες.
  • Η απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
  • Η απαγόρευση πώλησης γούνας σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
  • Η εκμετάλλευση των εργαζομένων από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες και οι άθλιες συνθήκες εργασίας των γουνεργατών που με την πάροδο των χρόνων οδηγούν στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. 
  • Οι προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης της γούνας και η ποικιλότητα των επιρροών που δέχεται ο κλάδος και που οδήγησαν τα περασμένα έτη τη γούνα σε έντονη κρίση και η αβεβαιότητα που διακατέχει τη γουνοποιία.
  • Η κυριαρχία του κυκλώματος της γούνας που προκάλεσε την εμφάνιση του φαινομένου της μονοδιάστατης ενασχόλησης με την γουνοποιία στην περιοχή, με αποτέλεσμα την υψηλή ανεργία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τα χαμηλά εισοδήματα, και την υποτυπώδη ανάπτυξη άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
  • Οι εναλλακτικές ανάπτυξης της περιοχής και η ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο προσανατολισμένο στην αειφορική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, στην σηµαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενίσχυση του εισοδήµατος τους,  στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στο σεβασμό των ζώων, δύο παραγόντων που κρίνονται πλέον σημαντικοί για τους Έλληνες πολίτες και η πολιτεία οφείλει να τους λάβει υπόψη της.

In recent years in Greece, there is an increase in fur farms in the region of West Macedonia. West Macedonia is divided into the regional units of Florina, Grevena, Kastoria, and Kozani. In 2011 there were 43 fur farms in Greece. According to the figures from the Ministry of Rural Development and Food  (March 2014), fur farms have increased to 105!
Kastoria – 45 fur farms
Kozani – 50 fur farms
Grevena – 8 fur farms
Florina – 2 fur farms

New fur farms are under construction. Please help us stop the rapidly expanding fur farming in Greece.

Mink, the main specie of animals reared in fur factory farms in Greece, is still essentially wild animal. They are unsuitable to be kept for production purposes. These animals spend short and miserable lives in small wire cages, only to be gassed to death when their pelts are at their prime. 

The conditions under which fur farmed animals are kept do not satisfy their behavioural needs. Their caged environment is monotonous and physical exercise is restricted. The animals are also unable to express their species-specific behaviours. Foxes, for example, are denied the opportunity to dig, while mink have no access to swimming water and cannot avoid social contact.

As a consequence, animals on fur farms have routinely been found to exhibit stereotyped behaviour (such as pacing along the cage wall, repetitive circling/nodding of the head, etc.), as well as self-mutilation (i.e. sucking or biting of the animal’s tail fur, or other parts of the pelts). Infanticide and cannibalism has also been reported.

Fur farming is already banned outright in Austria and the United Kingdom. It was also banned in Croatia from 2007 with a 10 year phase-out period for existing farms. In December 2012, the Netherlands, which is the EU’s second largest mink producer, passed a ban on fur farming and will phase-out mink production entirely by 2024. Slovenia also banned fur farming in March 2013 with a three year phase-out for existing producers. Proposed legislation to prohibit fur farming is also currently being considered in Belgium, Estonia and Israel. Italian region Emilia Romagna also moves towards ban on fur farming. 

The fur industry is keen to promote itself as a ‘green’ and sustainable industry. Fur is often presented as a ‘natural’ product, but in reality it requires a lot of processing, transporting and inputs before it can be made ready to wear.

The claim that fur is a ‘green’ product has also been strongly contradicted by the findings of a recent study into the environmental impact of mink production. The claim that fur is a ‘green’ product has also been strongly contradicted by the findings of a recent study into the environmental impact of mink production.

We call on to the Greek Government to stop any investment on new fur farms and to ban fur farming in Greece.



Η Καστοριά Λέει Όχι στην Γούνα. Kastoria - Greece Says No to Fur