Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Αζερμπαϊτζάν: Καταγγελία για μαζική εξόντωση αδέσποτων εν όψει Ευρωπαϊκών Αγώνων

Το γύρο του Διαδικτύου και των social media κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που ανάρτησε ο βρετανικός Independent, και στο οποίο η ακτιβίστρια Γιελένα Σιμάκινα εντοπίζει στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν δεκάδες αδέσποτα κουταβάκια να έχουν υποστεί κακοποίηση.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Σιμάκινα κατήγγειλε...
ότι η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε μαζική εξόντωση αδέσποτων ζώων, μόλις 100 ημέρες προτού ξεκινήσουν οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Στίβου.

Το οπτικοακουστικό υλικό τραβήχτηκε στις 27 Φεβρουαρίου, με τη Σιμάκινα να καταγγέλλει ότι οι Αρχές πυροβολούν εν ψυχρώ τα μεγαλόσωμα σκυλιά, ενώ τα μικρά τα σκοτώνουν με φτυάρια, «για να κάνουν οικονομία στις σφαίρες».

Στο βίντεο απεικονίζεται η Σιμάκινα να περπατά σε μια τσιμεντένια αυλή. Υπάρχει αίμα στο έδαφος, αλλά και μια αναμμένη φωτιά, όπου φαίνονται απανθρακωμένα πτώματα ζώων. 
Λίγο πιο πέρα δύο σκυλάκια έχουν κουρνιάσει από φόβο. Στο τέλος, η ίδια παίρνει τα δύο αδέσποτα ζώα μαζί της.

Το βίντεο έχει προκαλέσει σάλο, με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να υποστηρίζει πως το βίντεο δεν είναι γνήσιο και πως η ακτιβίστρια δυσφημίζει τη χώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Independent, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγγελία σε βάρος της κυβέρνησης για κακομεταχείριση και κακοποίηση ζώων. 
Το 2013 ένα βίντεο απεικόνιζε άντρες να σέρνουν σκυλιά στην καρότσα ενός φορτηγού, το οποίο έφερε διακριτικά «Εκτελεστική Αρχή του Μπακού». Νωρίτερα τα είχαν θανατώσει μπροστά στα μάτια παιδιών.

Το βίντεο της Σιμάκινα ενδεχομένως να επαναφέρει τη συζήτηση για την προστασία των ζώων στο Αζερμπαϊτζάν. Το 2012, όταν η χώρα είχε φιλοξενήσει το διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, υπήρξαν πολλές καταγγελίες ακτιβιστών για μαζικές εξοντώσεις αδέσποτων ζώων στο Μπακού.

tvxs