Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Βιομηχανικά απόβλητα στη σκιά του Ολύμπου


Μάχη για τα απόβλητα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στους πρόποδες του Ολύμπου, καθώς οι κάτοικοι του Λιτοχώρου αντιδρούν στην απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του δήμου Δίου - Ολύμπου, να επιτρέψουν την εναπόθεση στην περιοχή 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρείας TOSOH Hellas. Η εταιρεία παράγει υγρό για μπαταρίες με πρώτη ύλη τον πυρολουσίτη, ενώ τα υπολείμματα της επεξεργασίας περιλαμβάνουν μέταλλα όπως μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο, σίδηρο, αλλά κυρίως μαγγάνιο.

Οι κάτοικοι του Λιτοχώρου αλλά και πολίτες της Κατερίνης έχουν συστήσει...
επιτροπή αγώνα, ενώ προχώρησαν σε λαϊκές συνελεύσεις και σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, αποφασίζοντας σε συντριπτικό ποσοστό ότι δεν θα επιτρέψουν την εναπόθεση των αποβλήτων στους χώρους λατομείου που χρήζει αποκατάστασης και το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λιτοχώρου.

Την άνοιξη είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση από τους κατοίκους της Γέφυρας Θεσσαλονίκης, με σύμμαχο τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να αποφευχθεί ο ενταφιασμός των αποβλήτων σε ιδιωτική έκταση κοντά στον ποταμό Αξιό. H εταιρεία, ωστόσο, είχε δεσμευθεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας για τη στεγανοποίηση των θαλάμων και την αποκατάσταση της περιοχής.

Απόβλητα της τάξεως των 160.000 τόνων έχουν συγκεντρωθεί σταδιακά ήδη από το 2005 και παραμένουν προσωρινά αποθηκευμένα στην αυλή της βιομηχανίας TOSOH, στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Στο παρελθόν, τα απόβλητα της εταιρείας έχουν κατά καιρούς διατεθεί σε παλιούς δανειοθαλάμους στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, στην κατασκευή της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ των Ταγαράδων ως εδαφοβελτιωτικό. Στην περίπτωση του λατομείου άμμου και χαλικιού, στη θέση «Γούρνες- Ξηροκάμπι» Λιτοχώρου, προβλέπεται η κάλυψη 15 στρεμμάτων από τα 800 συνολικά του λατομείου. Η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για το έργο, που περιλαμβάνει τη μεταφορά του υλικού, τη στεγανοποίηση του εδάφους με μεμβράνες, την αποκατάσταση του τοπίου με φυτεύσεις και τη δημιουργία αρδευτικού δικτύου. «Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από βιομηχανική διαδικασία και αυτό τρομάζει. Ομως, το συγκεκριμένο υλικό δεν κατατάσσεται στα επικίνδυνα και επιπλέον λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις και ακόμη περισσότερες», δηλώνει ο χημικός μηχανικός της TOSOH, Γιάννης Χαρακλιάς.

Τοξικό ή εδαφοβελτιωτικό;

Οι απόψεις περί της επικινδυνότητας του υλικού, στο μεταξύ, ποικίλλουν. Ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Αλιφράγκης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης από το συγκεκριμένο υλικό, καθώς είναι αδιάλυτο. Οπως τονίζει μάλιστα, σύμφωνα με τα πειράματα και τις πιλοτικές εφαρμογές που έχει πραγματοποιήσει, το υλικό αυτό μπορεί να έχει χρησιμότητα για την εξουδετέρωση επικίνδυνων στοιχείων, όπως το αρσενικό και το κυανίδιο, αλλά και ως εδαφοβελτιωτικό σε εδάφη όπου λείπουν ο σίδηρος και το μαγγάνιο. Προτείνει μάλιστα τη χρησιμοποίησή του στις καλλιέργειες ακτινιδίων της Κατερίνης, όπου τα εδάφη είναι αλκαλικά.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Κωφός, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, θεωρεί ότι «στο αμμορυχείο θα εγκατασταθεί για πάντα μια ανεξέλεγκτη ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε και με πόση ένταση θα εκραγεί». Το υλικό αυτό είναι μη αδρανές, υποστηρίζει ο ίδιος, δηλαδή όταν έρχεται σε επαφή με το νερό μεταφέρονται διάφορα ιόντα βαρέων μετάλλων, πολλά από τα οποία είναι τοξικά, όπως ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και ο χαλκός. «Θέλουμε ο Ολυμπος να παραμείνει ως έχει. Εχουμε κάνει αίτηση να συμπεριληφθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και η διατήρηση της αυθεντικότητάς του είναι απαραίτητη προϋπόθεση.   Ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων είναι ότι το επικίνδυνο υλικό θα μπορούσε εν δυνάμει να περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα και να μολύνει το υδατικό απόθεμα, αλλά και η δυσφήμηση της τουριστικής αυτής περιοχής. «Η περιοχή διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και υδατοδιαπερατά εδάφη. Ο,τι πέσει εκεί θα καταλήξει άμεσα στα πόσιμα νερά, αλλά και στη θάλασσα», τονίζει ο Νίκος Παντελιάδης, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Λιτοχώρου.
real