Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Λαιμητόμος για τις αρκούδες η Εγνατία

ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ - ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

Ο ι διαβεβαιώσεις έμειναν στα λόγια και οι δεσμεύσεις περιμένουν να γίνουν πράξεις. Ως τότε εκατοντάδες οδηγοί θα κινδυνεύουν και το απόλυτα προστατευόμενο είδος της αρκούδας θα μειώνεται συνεχώς, επειδή οι αρμόδιοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. αρνούνται -άγνωστο γιατί- να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εγκατάστασης του φράχτη, ως όφειλαν.
Τριάντα επτά τροχαία έχουν σημειωθεί συνολικά στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας από το 2008 έως σήμερα. Το τελευταίο έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά τις 20.30 στον κάθετο άξονα Εγνατίας, Κορομηλιά-Μανιάκοι, στην Καστοριά. Ο αλλοδαπός οδηγός σοκαρισμένος δήλωσε πως όλα έγιναν γρήγορα, ενώ σημείωσε πως για ... τουλάχιστον 60 μέτρα το όχημα έσερνε το άτυχο αρκουδάκι. Η επέμβαση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ήταν άμεση, αλλά το βαριά χτυπημένο ζώο τελικά δεν τα κατάφερε.
Θάνατοι
Το αιματηρό ποδαρικό, που έρχεται να προστεθεί στους 11 θανάτους αρκούδων το 2012 (από τους οποίους οι πέντε στον κύριο ή στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού), μαρτυρά πόσο δυσοίωνο θα είναι το έτος για το προστατευόμενο είδος, τους οδηγούς, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που χρόνια τώρα προσπαθούν να βάλουν ένα τέλος στο πρόβλημα.
Η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ» κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου. «Η Εγνατία Οδός Α.Ε. διαβεβαιώνει εγγράφως πως έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση τοποθέτησης κατάλληλης περίφραξης αλλά οι εργασίες εγκατάστασης του φράχτη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη», επισημαίνει η υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας της «Καλλιστώ», Ηλιάνα Μπουσιάκη.
Εκτός από την επίσπευση της περίφραξης, η οργάνωση ζητά να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του έργου «LIFE ARCTOS/KASTORIA» και συγκεκριμένα: να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες και ειδικά αποτρεπτικά μέτρα με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, καθώς και να υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, αλλά και επανάληψη διανομής ειδικών φυλλαδίων στους δύο σταθμούς διοδίων, από την ανώνυμη εταιρεία, προκειμένου να υπενθυμιστεί στους οδηγούς ότι κινούνται σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας.
Για την «Καλλιστώ» η βασική αιτία του ολοένα αυξανόμενου αριθμού των τροχαίων με αρκούδες είναι μία: η ανεπάρκεια περίφραξης των αυτοκινητοδρόμων τόσο στον κύριο άξονα της Εγνατίας όσο και στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής.
Το ιστορικό της περίφραξης μοιάζει λίγο πολύ με το γεφύρι της Αρτας. Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον Απρίλιο του 2008, όταν η περιβαλλοντική οργάνωση ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους φορείς πως δεν είχαν τηρηθεί οι προτεινόμενες προδιαγραφές. Χρειάστηκε να θυσιαστούν επτά αρκούδες (στον κύριο και κάθετο άξονα της Εγνατίας) το 2009 για να τοποθετηθεί τελικά -ύστερα από συνεχείς πιέσεις και αλλεπάλληλα υπομνήματα- το ίδιο έτος. Τα δύο δυστυχήματα από αυτά, σχεδόν αμέσως μετά τα «πανηγυρικά εγκαίνια» του δρόμου!
Ετσι, τοποθετήθηκε ο δεύτερος φράχτης στο κομμάτι 4.1 της Εγνατίας Οδού. Αφενός όμως δεν πληρούσε ούτε αυτός απόλυτα τις προδιαγραφές που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν προτείνει και αφετέρου δεν τοποθετήθηκε καν σε όλο το μήκος του συγκεκριμένου κομματιού.
Δεσμεύσεις
Τον Απρίλιο του 2010, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεσμεύτηκε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, να λάβει μια σειρά άμεσων διορθωτικών μέτρων.
Καμία από τις δεσμεύσεις αυτές δεν έγινε πράξη.
Μέχρι που με νέα παρέμβασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποίησε τις αρχές προκειμένου να βρουν κονδύλια και να λύσουν το πρόβλημα. Η χρηματοδότηση για την τοποθέτηση κατάλληλης περίφραξης τόσο στο υπολειπόμενο τμήμα του κυρίου άξονα της Εγνατίας (Παναγία-Γρεβενά) όσο και στον κάθετο άξονα Ε45 (Σιάτιστα-Καστοριά) γνωστοποιήθηκε με την απόφαση 1120/23.03.2012 του γ.γ. Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την έγκριση της πράξης.
«Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εγκατάστασης, όμως, παραμένει άγνωστο», επισημαίνει η κ. Μπουσιάκη.
enet.gr via ΟικοΑντισταση