Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Πρωτοφανής καταστροφή από τον τυφώνα Χαϊγιάν – 10.000 νεκροί στις Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 10.000  άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία Λέιτε, στα κεντρικά των Φιλιππίνων, από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, ενώ 800.000 έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους.
Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να υπέστη η πρωτεύουσα της επαρχίας, παράκτια πόλη Τακλομπάν.
Το 70 έως 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν.
Ο Χαϊγιάν άφησε πίσω του, εκτός από νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες...
άστεγους, πλημμυρισμένα χωριά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή προς την ενδοχώρα, ισοπεδωμένα σπίτια καταστραμμένες υποδομές και βουνά από συντρίμμια.
Χάος και λεηλασίες επικρατούν στην επαρχία Λέιτε, με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.
Από την ακτή έως περίπου ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα, δεν υπάρχουν υποδομές. Ήταν σαν ένα τσουνάμι , δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάνουελ Ρόχας.
Ο στρατός μεταφέρει βοήθεια, φάρμακα, ομάδες ιατρών και διασωστών στις πληγείσες περιοχές με αεροσκάφη C130 και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο τυφώνας, έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά, αναμένεται τις επόμενες ώρες να πλήξει το βόρειο Βιετνάμ.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ απέστειλε ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Τακλομπάν.
Η Οργάνωση πρόκειται να αποστείλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας.  Επίσης αποφάσισε την εκταμίευση δύο εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τις Φιλιππίνες.
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις Φιλιππίνες.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο Χαϊγιάν είναι ο σφοδρότερος τυφώνας στον κόσμο μετά τον τυφώνα Τιπ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1979 στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους στην Ιαπωνία και τη νήσο Γκουάμ.
Είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τις Φιλιππίνες, όπου καταγράφονται τουλάχιστον 20 κυκλώνες κάθε χρόνο.
Είναι σφοδρότερος από τον Μπόπα, ο οποίος το 2012 άφησε πίσω του περισσότερους από 1.800 νεκρούς ή αγνοούμενους στη νότια περιοχή του Μιντανάο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Φιλιππίνες.
Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν βοήθεια 370.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.