Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Οι δέκα πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη


pollution
Λίστα με τις 10 πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα τοΙνστιτούτο Μπλάκσμιθ της Νέας Υόρκης.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι δέκα περιοχές επιλέχθηκαν βάσει των υψηλών επιπέδων ρύπανσης και της σοβαρότητας των κινδύνων που εγκυμονούν για την ανθρώπινη υγεία.
Οι δέκα περιοχές με αλφαβητική σειρά:
Agbogbloshie, Γκάνα: αυτή η...
χωματερή στην πρωτεύουσα της Γκάνας, την Άκκρα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή επεξεργασίας ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Αφρική. Οι ηλεκτρονικές συσκευές καίγονται για
την ανάκτηση χαλκού και άλλων μετάλλων. Σωματίδια μετάλλων μολύνουν τον αέρα και το έδαφος, απειλώντας την υγεία 40.000 ανθρώπων.
Τσερνόμπιλ, Ουκρανία: η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 απελευθέρωσε 100 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από αυτή που απελευθέρωσαν οι ατομικές βόμβες που έπληξαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα, υπογονιμότητα,  γενετικές ανωμαλίες και 4.000 περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς καταγράφηκαν στις πληγείσες περιοχές. Η ρύπανση από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ εκτιμάται ότι επηρέασε δέκα εκατομμύρια ανθρώπους.
Ποταμός Citarium, Ινδονησία: περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πλήττονται άμεσα και ως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έμμεσα από τη χημική ρύπανση στη λεκάνη απορροής του ποταμού Citarium στη Δυτική Ιάβα. Λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας, οι συγκεντρώσεις μολύβδου, αλουμινίου, μαγγανίου και σιδήρου στον ποταμό είναι αρκετές φορές υψηλότερα από τα ανώτατα επίπεδα παγκοσμίως.
Τζέρζινσκ, Ρωσία: περιοχή που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παρασκευής χημικών όπλων στο παρελθόν που παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ρύπανσης των υπογείων υδάτων από ρυπαντές όπως διοξίνες και φαινόλη. Οι κάτοικοι υποφέρουν από καρκίνο των ματιών, των πνευμόνων και του νεφρού, ενώ το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι τα 47 χρόνια και για τους άνδρες τα 42.
Hazaribagh, Μπαγκλαντές: τα βυρσοδεψεία χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες, μη αποδοτικές μεθόδους κατεργασίας δέρματος, απορρίπτοντας ημερησίως στον κύριο ποταμό της πόλης 22.000 κυβικά λίτρα τοξικών αποβλήτων, βλάπτοντας την υγεία 160.000 ανθρώπων.
Κάμπουε, Ζάμπια: πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα υγείας από τη ρύπανση που προκαλούν οι εξορύξεις μολύβδου, μια δραστηριότητα που δεν ρυθμίζεται από σαφές νομικό πλαίσιο. Το 2006 τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών υπερέβαινα πέντε με δέκα φορές τα ανώτατα συνιστώμενα όρια που θέτουν οι αρμόδιες αρχές.
Καλιμαντάν, Ινδονησία: στο νησί του Βόρνεο το Καλιμαντάν και οι γύρω περιοχές έχουν μολυνθεί από τις εξορύξεις χρυσού με τη χρήση υδραργύρου, μια ρυπογόνα διαδικασία που απειλεί την υγεία περίπου 225.000 ανθρώπων.
Ποταμός Matanza, Αργεντινή: περισσότερες από 150.000 βιομηχανίες απορρίπτουν ρυπαντές -μεταξύ των οποίων ψευδάργυρο, μόλυβδο, χαλκό και νικέλιο-, στον ποταμό Matanza, ο οποίος διασχίζει το Μπουένος Άιρες. Το νερό δηλητηριάζεται, προκαλώντας προβλήματα υγείας στους περίπου 20.000 κατοίκους της περιοχής.
Το Δέλτα του Νίγηρα: άγνωστος αριθμός ανθρώπων πλήττεται από τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών βιομηχανιών στην περιοχή. Το διάστημα 1976 με 2001, σημειώθηκαν περισσότερα από 7.000 περιστατικά πετρελαιοκηλίδων.
Norilsk, Ρωσία: βιομηχανική πόλη στη Σιβηρία. Κάθε χρόνο 500 τόνοι οξειδίων χαλκού, 500 τόνοι οξειδίων νικελίου και δυο εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου μολύνουν τον αέρα. Το προσδόκιμο ζωής των εργατών της βιομηχανικής ζώνης είναι δέκα χρόνια χαμηλότερο από αυτό των υπόλοιπων Ρώσων.